Antrenorul Zi de zi Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

Antrenorul Zi de zi

ce_mancam_la_cina_pentru_masa_musculara

Sporturile de anduranță presupun efort îndelungat necesitatea suplimentarii alimentației fiind evidenta. De o maxima importanta sunt:

Sărurile minerale

Electroliții (sodiu, potasiu, clor) și alte minerale (în special magneziul) compensează pierderile care au loc prin transpirație. Ajută la menținerea performanței și la prevenirea crampelor.  Un adaos interesant este cel al bicarbonatului de sodiu, care combină avantajele aportului de sodiu cu PH-ul alcalin.

Carbohidrații

Sursele de carbohidrați pot fi combinațiile de glucoză-fructoză până la diverși polimeri ai glucozei (maltodextrina, vitargo, waxy maize).
Suplimentele cu vitamine și minerale

Pe lângă sărurile minerale și carbohidrați este bine ca suplimentele  sa conțină și vitamine cu efect antioxidant (vitamina C, vitamina E). Vitaminele sunt biocatalizatori prezenți în nenumărate procese metabolice. De exemplu, vitamina B5 și derivatele ei (pantethine) se consideră că este un factor limitator în folosirea grăsimii ca sursă de energie, așa dar suplimentând cu vitamina B5 îți crești capacitatea de a arde grăsime.

Proteine și aminoacizi

Aminoacizii și concentratele proteice aduc aportul de “material de construcție” într-o formă ușor asimilabila. Deși mai puțin importante în sporturile de anduranță (față de sporturile de forță, fitness, culturism) ele devin utile atunci când alimentația lasă de dorit ori când se dorește o slăbire prin reducerea celorlalți nutrienți (carbohidrați, grăsimi). Astfel, chiar și o cantitate mică de proteine sau aminoacizi liberi (glutamina și BCAA fiind aici foarte importanți) ajută la o mai bună refacere a organismului după efort. Ideal este ca proteina să aibă o asimilare ușoară și să susțină sistemul imunitar, un exemplu fiind proteina hidrolizată (predigerată) din lapte sau zer.

Suplimente pentru articulații
Pentru articulații există suplimente care conțin, pe lângă colagenul hidrolizat și glucosamina, condroitina, MSM, enzime, antiinflamatoare naturale. La cei care se antrenează relativ frecvent și intens aceste suplimente sunt esențiale pe termen mediu si lung.

Nutriționist Marius Dobrescu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!