Rodica Togănel: „Empatia faţă de suferinţa umană m-a făcut să aleg medicina ca profesie” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3528 Vizualizări

Rodica Togănel: „Empatia faţă de suferinţa umană m-a făcut să aleg medicina ca profesie”

Prof. dr. Rodica Togănel, şef Disciplina Pediatrie III, Departament M4, UMF Tîrgu Mureş: medic primar pediatru, medic primar cardiolog, atestat/supraspecialitate CP; Medic șef secţie – IUBCvT – Clinica de Cardiologie III Copii; Profesor universitar, șef disciplina Pediatrie III.

Reporter: Să începem cu începutul! Cu zeci de ani în urmă, de ce aţi ales medicina ca profesie?

Prof. dr. Rodica Togănel: Empatia faţă de suferinţa umană şi nu în ultimul rând faptul că locuiesc într-un oraş cu tradiţie medicală, un puternic centru medical şi universitar.

Rep.: Conform CV-ului dumneavoastră, după obţinerea diplomei aţi ales specializarea de medic intern pediatru. După câțiva ani de profesie v-aţi îndreptat atenţia către cercetare. Ce v-a motivat alegerea acestei direcții în carieră?

R.T.: Fiind şef de promoţie, în anul V de facultate am avut oportunitatea de a opta pentru continuarea  pregătirii mele în centrul universitar şi în urma examenului susţinut am devenit pentru următorii trei ani medic intern pediatru. A fost perioada care mi-a marcat parcursul profesional; în calitate de medic intern pediatru am lucrat în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, fiind primul meu contact cu patologia cardiovasculară pediatrică.

Rep.: Care erau satisfacţiile profesionale şi împlinirile personale atunci, în primii ani de activitate?

R.T.: Să descoperi o specialitate fascinantă – cardiologia pediatrică, aproape inexistentă în România,  să fii parte a unui colectiv  deosebit a cărui existenţă gravita în jurul profesiei cu o dăruire extraordinară. Au fost anii care m-au format nu numai profesional, dar şi mi-au insuflat total dăruirea pentru activitatea medicală, perseverenţa şi convingerea că numai în acest fel poţi realiza progrese în activitatea medicală, îţi poți atinge obiectivele propuse, transforma visele în realitate.

Rep.: Dacă ar fi să faceți o trecere peste timp, care sunt satisfacțiile acum, în cadrul IUBCvT Târgu-Mureș? Putem vorbi de împliniri și în sistemul actual de lucru?

R.T.: Satisfacţia de a conduce nu doar prima clinică de Cardiologie Pediatrică, dar totodată  de a forma cel mai performant colectiv din ţară în domeniul cardiologiei pediatrice, colectiv care şi-a pus amprenta în dezvoltarea centrului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, a fost un obiectiv important pe care l-am atins. În opinia mea, eşti un adevărat lider dacă reuşești să formezi un colectiv cu înaltă ţinută profesională care cu certitudine va duce mai departe ceea ce ai construit.

Rep.: Din 1995 sunteți medic șef Secţie – la IuBCvT – Clinica de cardiologie III copii. Ce v-a motivat să vă continuaţi activitatea la această structură medicală?

R.T.: În cadrul Clinicii de Pediatrie I am condus primul compartiment de cardiologie pediatrică, având dublă specialitate în pediatrie şi cardiologie. Practic, prin înfiinţarea IUBCvT Târgu-Mureş, s-a ivit oportunitatea de dezvoltare a acestui prim proiect şi am construit această nouă structură medicală, prin transformarea compartimentului de cardiologie pediatrică din Clinica de Pediatrie I într-o clinică de Cardiologie Pediatrică, prima de acest profil din România. Doresc să subliniez faptul că în realizarea acestor proiecte am avut sprijinul domnului profesor doctor Ioan Muntean și a domnului profesor Radu Deac, două personalități marcante ale medicinii târgumureșene.

Rep.: Care sunt atuurile pe care le consideraţi indispensabile unui şef de secţie într-o structură medicală?

R.T.: Profesionalism, alegerea corectă a membrilor colectivului, capacitatea de motivare a celor din jurul tău pentru performanţa profesională, exemplul personal, implicare pentru dezvoltarea activităţii şi dotării secţiei şi nu în ultimul rând pentru cercetare.

Rep.: Care sunt satisfacţiile dumneavoatră profesionale, care inevitabil au devenit şi bucurii personale, pe care nu le veţi uita? Ne dați un exemplu concret?

R.T.: Faptul că am pus bazele cardiologiei pediatrice românești în Târgu-Mureş şi în România prin dezvoltarea subspecialităţilor în domeniu, centrul medical târgumureşean devenind centru de referinţă în domeniul cardiologiei pediatrice româneşti, mi-a oferit cea mai profundă bucurie pe plan personal.

(www.iubcvt45.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE