Share

Home / Stiri nationale / ANAF va fi descentralizată!

ANAF va fi descentralizată!

Antreprenorii și persoanele fizice își vor putea gestiona finanțele la nivel județean, la cea mai apropiată agenție de sediul lor, după ce Camera Deputaților a votat, astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege inițiat de UDMR, privind descentralizarea autorităților financiare județene din subordinea ANAF.

Szabó Ödön, viceliderul grupului Uniunii din Camera Deputaților, a declarat după votul din plen că, datorită consecvenței și consultărilor permanente, s-a reușit obținerea majorității necesare adoptării legii elaborate de UDMR, deci dacă și președintele statului va promulga proiectul de act normativ și acesta va intra în vigoare, procedura de gestionare a finanțelor va fi mai apropiată de cetățean.

”Apropierea administrației de cetățeni a fost principiul pe care l-am avut permanent în vedere pe întreg parcursul de elaborare a proiectului de lege, precum și în timpul dezbaterilor din Parlament. Regionalizarea instituțiilor financiare, nu numai pentru antreprenori, ci și pentru persoanele fizice, a însemnat birocrație suplimentară și deplasări inutile. UDMR simplifică acest proces și readuce la nivel județean procedura de gestionare fiscală”, a explicat Szabó Ödön, deputatul UDMR de Bihor.

Bende Sándor, deputatul UDMR de Harghita, inițiatorul proiectului de lege, a subliniat motivele pentru care a fost necesar acest act normativ: “În 2013, Guvernul a reorganizat structura ANAF printr-o OUG, transferând gestionarea fiscală la nivel regional. În acest scop a fost semnat un împrumut de 70 de milioane de euro cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea implementării OUG, însă nu s-a reușit accesarea acestei sume decât în proporții foarte reduse. Din păcate, termenul de accesare a fondurilor a expirat și măsura luată prin OUG a eșuat, nu și-a atins scopul, deoarece nu s-a reușit colectarea, în mod eficient, a impozitelor de la persoanele fizice și juridice. Din acest motiv este necesară reorganizarea instituției prin apropierea administrației de cetățeni”.

Legea va intra în vigoare în termen de 3 luni de la promulgare, timp în care Ministerul Finanțelor va trebui să acorde direcțiilor financiare județene personalitate juridică independentă.

(Redacţia)

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

(P): Mesajul candidatului PSD la alegerile Prezidenţiale adresat seniorilor cu ocazia zilei de de 1 octombrie

În rândurile de mai jos, regăsiți mesajul doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministru al României, Președintele PSD …

Share
Share