ANAF va fi descentralizată! Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 804 Vizualizări

ANAF va fi descentralizată!

Antreprenorii și persoanele fizice își vor putea gestiona finanțele la nivel județean, la cea mai apropiată agenție de sediul lor, după ce Camera Deputaților a votat, astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege inițiat de UDMR, privind descentralizarea autorităților financiare județene din subordinea ANAF.

Szabó Ödön, viceliderul grupului Uniunii din Camera Deputaților, a declarat după votul din plen că, datorită consecvenței și consultărilor permanente, s-a reușit obținerea majorității necesare adoptării legii elaborate de UDMR, deci dacă și președintele statului va promulga proiectul de act normativ și acesta va intra în vigoare, procedura de gestionare a finanțelor va fi mai apropiată de cetățean.

”Apropierea administrației de cetățeni a fost principiul pe care l-am avut permanent în vedere pe întreg parcursul de elaborare a proiectului de lege, precum și în timpul dezbaterilor din Parlament. Regionalizarea instituțiilor financiare, nu numai pentru antreprenori, ci și pentru persoanele fizice, a însemnat birocrație suplimentară și deplasări inutile. UDMR simplifică acest proces și readuce la nivel județean procedura de gestionare fiscală”, a explicat Szabó Ödön, deputatul UDMR de Bihor.

Bende Sándor, deputatul UDMR de Harghita, inițiatorul proiectului de lege, a subliniat motivele pentru care a fost necesar acest act normativ: „În 2013, Guvernul a reorganizat structura ANAF printr-o OUG, transferând gestionarea fiscală la nivel regional. În acest scop a fost semnat un împrumut de 70 de milioane de euro cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea implementării OUG, însă nu s-a reușit accesarea acestei sume decât în proporții foarte reduse. Din păcate, termenul de accesare a fondurilor a expirat și măsura luată prin OUG a eșuat, nu și-a atins scopul, deoarece nu s-a reușit colectarea, în mod eficient, a impozitelor de la persoanele fizice și juridice. Din acest motiv este necesară reorganizarea instituției prin apropierea administrației de cetățeni”.

Legea va intra în vigoare în termen de 3 luni de la promulgare, timp în care Ministerul Finanțelor va trebui să acorde direcțiilor financiare județene personalitate juridică independentă.

(Redacţia)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE