Home / Sanatate / Fetiță de 2 ani salvată la Institutul Inimii din Târgu-Mureș!

Fetiță de 2 ani salvată la Institutul Inimii din Târgu-Mureș!

Distribuie

În data de 14 noiembrie s-au împlinit 20 de ani de la prima transplantare cardiacă efectuată în țară. În 24 octombrie 1999, la Spitalul Clinic de Urgentă Floreasca din București s-a efectuat o transplantare cardiacă de către dr. Brădișteanu și prof. Radu Deac. În același an, la mai putin de o lună, pe 14 noiembrie, a fost realizat al doilea transplant din țară, de data aceasta la Târgu-Mureș. Tot aici, în data de 15 ianuarie 2015 a fost realizat primul transplant de inimă artificială din țară.
În această zi aniversară, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, a efectuat, în premieră, o intervenție chirurgicală la o fetiță de numai 2 ani.
Doctorul inimii a precizat că ”intervenția prelungește viața copilului care în mod normal ar fi avut nevoie de un transplant, din păcate transplantul de cord nu s-a putut face și din acest motiv am procedat cu o intervenție chirurgicală”.

Încă o reușită

După intervenție, prof. univ. dr. Horațiu Suciu a susținut o conferință de presă alături de prof. Radu Deac, dr. Dietmar Schranz din Germania și părinții bebelușului.
”Pacientul se afla într-o stare avansată de insuficiență cardiacă, în mod normal trebuia să fie inclus pe lista pentru transplant însă s-a folosit această procedură mai specială care nu este frecventă și nu se folosește în toate țările. Este vorba de o procedură alternativă la transplantul cardiac care îi permite acestui copil să trăiască în condiții normale, iar în 80% din cazuri chiar să fie evitată necesitatea transplantului cardiac. Intervenția a decurs foarte bine”, a precizat dr. Horațiu Suciu.
Procedura alternativă dezvoltată în Germania a fost o premieră în țară și a presupus un banding de arteră pulmonară, intervenția a fost coordonată de către doctorul german Dietmar Schranz.
Șeful Clinicii a precizat și faptul că intervenția a fost necesară pentru că ”un copil în vârstă de un an sau doi nu are nicio șansă la un donator, a-l include pe o listă de transplant era echivalent cu a spune că e pe acea listă, dar nu se va întâmpla nimic bun”.

Noi orizonturi pentru chirurgia cardiacă

Sperața doctorului este că acest copil să nu mai aibă nevoie de transplant, iar faptul că mai există copii în aceeași situatie, îi motivează pe medici să vadă această zi ca o experiență care va deschide un drum nou în chirurgia cardiacă pediatrică din România.
Doctorul Dietmar Schranz care a inițiat și dezvoltat procedura a rămas uimit de profesionalismul colectivului de la Clinica din Târgu-Mureș și este bucuros că a reușit să dezvolte o strategie care să vină ca o alternativă la transplantul cardiac atunci când acesta nu se poate efectua.
De asemenea, în cadrul aceleași conferințe, doctorul german a afirmat că a găsit o echipă de specialiști foarte bine pregătită și că în cazul fetiței operate, colectivul s-a comportat ca și cum ”nu ar fi fost prima dată când fac această intervenție”.
Foarte mândru a luat cuvântul și profesorul Radu Deac, care a efectuat acum 20 de ani primul transplant de cord din România. Nu avea cum sa lipsească de la această premieră importantă pentru viitorul chirurgiei pediatrică.
”Deși au trecut 20 de ani de la primul meu transplant, cred că emoțiile sunt mai mari acum, continuitatea de la Târgu-Mureș se menține cu multă pasiune, efort, spirit de sacrificiu, dar cel mai important, trebuie o școală, iar noi la Târgu-Mureș o avem, colegii de aici de față sunt cele mai bune exemple”, a spus prof. Radu Deac.
Tatăl fetiței s-a arătat extrem de emoționat și mulțumit de echipa de la IUBCvT care au efectuat cu atât de mult profesionalism o intervenție pentru prima dată în țară.

Andreea GONDOR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.