Home / Sanatate / Nevoie mare de sânge la Târgu-Mureș!

Nevoie mare de sânge la Târgu-Mureș!

“Picătură cu picătură, împreună, putem salva mii de vieți!” este mesajul transmis luni, 5 octombrie, pe pagina oficială de Facebook a campaniei “Doneaza sânge, Fii erou-Târgu Mureș”. Conform reprezentanţilor campaniei, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu-Mureș este mare de nevoie de sânge în această perioadă. Astfel, se face apel la solidaritatea întregii populaţii, donatorii fiind aşteptaţi la Centrul de Transfuzii Sanguine de luni până vineri între orele 7.30 – 13.00. Programările se pot face inclusiv pe aplicația Donorium, de pe AppStore sau Magazin Play, însă acestea nu sunt obligatorii pentru a putea dona sânge.

Beneficiile donarii de sânge

Pe lângă sentimentul inegalabil că au ajutat la salvarea mai multor vieți după procesarea celor 450 de ml de sânge donați, donatorii vor avea efectuate analize de sânge gratuite (hepatita B și C, HIV (SIDA), VDRL (sifilis), HTLV (leucemie), Hemoglobină, Glicemie, Grup sanguin şi Rh, Anticorpi), vor primi 7 bonuri de masă în valoare totală de aproximativ 65 de lei, o reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o lună de zile şi 1 zi liberă de la serviciu sau facultate.

Recomandări

Înainte de a dona sânge, este recomandat ca donatorii să fie odihniți, să mănânce un mic dejun consistent, fără grăsimi, să nu consume alcool cu 48 de ore înainte şi să nu fumeze cu 1 oră înainte.

După donarea de sânge, donatorilor le este recomandat un repaus de 10-15 minute, consumul unei cantități mari de apă, evitarea fumatului timp de 1 oră după donare, a consumului de alcool, a activităților fizice intense şi a condusului autovehiculelor în ziua donării.

Măsuri de prevenție şi triaj meticulos

Potrivit sursei citate, din cauza situației epidemiologice actuale, la nivelul centrelor de transfuzie sanguină s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea siguranței donatorilor, a personalului centrelor şi a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Astfel, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare şi se asigură distanțarea optimă a donatorilor. În punctul de triaj se masoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate şi posibilele simptome ale infecției.

Eligibilitatea donatorului

Dacă o persoană nu a călătorit în afara țării în ultimele 30 de zile, nu a intrat în contact cu persoane infectate şi nu prezintă simptome specifice infecției cu coronavirus, este sigur că poate dona sânge. Virusul SARS-Cov-2 nu se transmite prin sângele recoltat de la donatorii fără febră sau fără alte simptome.

Reprezentanții campaniei doresc să scoată în evidență faptul că nevoia pacienților de sânge nu se opreşte niciodată, fiind foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue.

Sonia-Andreea BORŞA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

EXCLUSIV! Un nou ansamblu rezidențial, în pregătire în Târgu Mureș!

Un nou ansamblu rezidențial va fi construit în municipiul Târgu Mureș. Investiția aparține societății Tibpet …