”Cocoșul de Aur”, în haine noi Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 24216 Vizualizări

”Cocoșul de Aur”, în haine noi

Demarate în anul 2019, lucrările de restaurare și modernizare a Restaurantului ”Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș au avansat considerabil, etapele de restaurare a fațadei și de consolidare a fundației și a structurii imobilului fiind deja încheiate.

Fațadă nouă și fundații consolidate

Proiectul care vizează restaurarea și modernizarea Restaurantului ”Cocoșul de Aur” este finanțat de proprietarul imobilului, omul de afaceri Cosmin Pop, care a dezvăluit marți, 15 decembrie, pentru cotidianul Zi de Zi, stadiul în care se află lucrările.

”În ceea ce privește rezistența, s-au încheiat lucrările de consolidare a fundațiilor și de consolidare a structurii. În mod sigur, această clădire va prinde secolul 23. Au fost lucrări care au depășit nivelul de dificultate pe care îl estimam, clădirea fiind în realitate mult mai degradată decât credeam și decât am putut constata prin studii de rezistență care ne permiteau doar un acces la învelișul exterior. Am găsit o situație cu mult mai gravă peste scenariul nostru. La nivelul rezistenței și al consolidării fațadei, lucrările de restaurare sunt încheiate la fațadă, deja se poate vedea forma ei finală. Am restaurat și ornamentele care ocupau fațada la vremea construcției inițiale, așa cum au rezultat ele din studiile istorice și de parament pe care le-am efectuat. Am restaurat gardul și am depus eforturi serioase pentru a-l recupera deoarece era într-un stadiu avansat de degradare și ne dorim să mergem mai departe cu fierul pe care l-au montat constructorii la sfârșitul secolulul al 19-lea. În ceea ce privește înlocuirile la elementele care n-au putut fi din păcate salvate, aici am pierdut întreaga șarpantă și întreg acoperișul. Am reușit să recuperez unele componente din lemnul șarpantei căruia vom încerca să îi dăm o nouă utilizare în cadrul clădirii, probabil sub forma unor obiecte decorative, în interior, pentru a păstra oarecum ADN-ul în corpul clădirii. N-am mai putut salva șarpanta și acoperișul, astfel încât acestea au trebuit înlocuite complet”, a declarat Cosmin Pop, proprietarul companiei Romur SA Târgu Mureș.

Iluminat arhitectural special

Imobilul, care este cunoscut și sub denumirea de Casa Bürger, va beneficia de un sistem de iluminat architectural, soluție care va contribui la îmbogățirea peisajului arhitectural al zonei.

”Am dotat clădirea cu iluminat arhitectural, spun eu impresionant. Este montat, dar încă nu l-am inaugurat oficial. I-am făcut probele și ne-am gândit să mai așteptăm un pic, să se suprapună cu un moment mai interesant. Iluminatul arhitectural va scoate clădirea în evidență așa cum nu cred că ne-am imaginat vreodată”, a afirmat Cosmin Pop.

Calitate înainte de toate

Omul de afaceri mureșean, cunoscut fără doar și poate opiniei publice datorită portofoliului vast de proiecte imobiliare realizate la standarde superioare din punct de vedere al calității, a mai subliniat că nu va face rabat de la calitate nici de această dată, astfel încât soluțiile adoptate în cadrul proiectului au avut și au în continuare în vedere evitarea situației de kitsch prin utilizarea unor materiale ”care să aibă o istorie și să se potrivească la specificul clădirii, care este monument istoric.”

Urmează instalațiile și finisajele interioare

Referindu-se la lucrările care mai trebuie realizate, investitorul imobiliar a menționat că prioritățile perioadei următoare sunt montarea instalațiilor interioare și realizarea finisajelor interioare.

”Lucrările care se desfășoară în prezent și în perioada următoare sunt instalațiile interioare și finisajele interioare. La fel, corpul de clădire nou adăugat care va deservi publicul este în picioare, este acoperit, urmează să îl închidem în perioada aceasta. Având în vedere perioada climatologică pe care o parcurgem, acestea sunt lucrările la care ne vom rezuma până în primăvara anului viitor”, a arătat proprietarul companiei Romur SA.

În așteptarea verii din 2021

În cazul în care echipa care implementează proiectul nu va avea parte de surprize neplăcute, cum a fost cazul cu pandemia de COVID-19 din acest an, târgumureșenii se vor putea bucura cu adevărat de ”Cocoșul de Aur” în vara anului următor, atunci când Cosmin Pop preconizează că imobilul va fi redat circuitului HoReCa.

”Termenul inițial, care ar fi fost realizabil, pentru încheierea lucrărilor, ar fi fost anul acesta. Având în vedere situația prin care am trecut, cu două luni de stare de urgență, cu o industrie moartă în totalitate, cea HoReCa, am reajustat puțin termenele de livrare. Nu folosește nimănui o clădire și o investiție dusă la capăt dar imposibil de pus în valoare. La nivelul situației de astăzi estimez că undeva în vara anului viitor lucrările pot fi finalizate și construcția poate fi redată circuitului alimentației publice”, a conchis Cosmin Pop.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE