Home / Mediu / Fii precaut! Coșurile de fum pot pune viața în pericol

Fii precaut! Coșurile de fum pot pune viața în pericol

Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Delgaz Grid, ,,în acest an, trei persoane și-au pierdut viața și alte 14 au fost afectate în urma intoxicațiilor cu monoxid de carbon, una dintre cauze fiind coșurile de fum obturate”.

,,Suntem în plin sezon de pornire a sistemelor de încălzire care funcționează cu gaze naturale și ne aflăm pe ultima sută de metri în ceea ce privește curățarea coșurilor de fum și a sistemelor de evacuare a gazelor arse. Sunt operațiuni deosebit de importante întrucât intoxicațiile cu monoxid de carbon, soldate din păcate cu numeroase decese, sunt cauzate în cea mai mare parte de coșuri de fum obturate sau de neetanșeități la sistemele de evacuare a gazelor arse. Nu mai puțin de opt incidente au avut loc în aria de activitatea a companiei Delgaz Grid, în primele zece luni ale anului, iar în urma lor trei persoane și-au pierdut viața asfixiate, alte 14 fiind grav intoxicate cu monoxid de carbon”, au precizat reprezentanții Delgaz Grid.

,,Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon, trebuie să ne asigurăm că în bucătăriile de la blocuri, unde sunt instalate aragazuri, sunt canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi că acestea nu sunt obturate. Totodată, copiii trebuie supravegheați permanent în încăperile în care se află mijloace de încălzire în funcțiune, iar aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei. La case trebuie să verificăm nu doar coşurile de fum şi hornurile, ci și îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, precum și garniturile de etanşare de la focare. Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon care emit semnale sonore când identifică prezența acestui gaz nociv. Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat și odată acumulat în încăpere devine periculos. Simptomele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, ameţeli, dureri de cap și somnolență. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă”, au mai precizat reprezentanții Delgaz Grid.

Alexandra HAJA

Foto: www.romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Avertizare meteorologică de cod galben și portocaliu

Administrația Națională de meteorologie avertizează că în intervalul 18 iulie, ora 09:00 – 19 iulie, …