Home / Sanatate / Implanturi unice în țară pentru tratarea leziunilor articulației genunchiului

Implanturi unice în țară pentru tratarea leziunilor articulației genunchiului

Distribuie

Şeful Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, dr. Jenel-Marian Pătraşcu, a prezentat în Conferinţa naţională ”Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş o metodă inovativă unică în ţară pentru tratarea leziunilor articulaţiei genunchiului, prin implanturi cu extrase din recifurile de corali.

„Prezentarea mea s-a bazat pe aplicaţiile biotehnologiei în medicină şi, în special, la nivelul articulaţiei genunchiului, care este cea mai complexă şi printre cele mai importante ale organismului uman. În funcţie de tipul de leziune de cartilaj, dacă leziunile sunt mici, atunci putem folosi acele ‘petice’, acele scaffold-uri de colagen, care ajută foarte mult la creşterea cartilajului în zonele distruse. În cazul în care distrucţia este foarte mare vom trece la protezarea genunchiului, fie complet, fie pe un anumit compartiment. (…) Metoda ultimă prezentată, cu Agili-C, este extrem de inovativă, cu rezultate foarte bune. Este vorba despre depistarea unor leziuni la nivelul articulaţiei genunchiului, în special la nivelul femurului, chiar şi a patelei (rotulei – n.r.), iar aceste leziuni vor fi înlocuite cu aceste tipuri de implanturi care sunt extrase din recifurile de corali din Marea Roşie şi din Marea Mediterană. În România, singurul centru de excelenţă în care se practică acest tip de implant este Clinica II Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Jenel-Marian Pătraşcu.

În privinţa recuperării, dr. Pătraşcu a spus că această metodă, care este încă în faza de studii clinice, a dat rezultate extraordinare, rata de recuperare a pacienţilor ajungând la 90%.

„E o metodă extrem de eficientă, pacientul a doua zi după intervenţie mişcă articulaţia genunchiului, iar dacă nu este într-o zonă a suprafeţelor portante poate chiar să calce pe picior deja de a doua zi. Procedurile abia au fost omologate de către FDA şi urmează omologarea în comunitatea europeană, abia apoi se vor face preţurile. A fost un studiu clinic realizat în ultimii şase – şapte ani, sunt câteva sute de proceduri efectuate cu rezultate extrem de pozitive, cu grad de reuşită de 85 – 90%. Pentru acest tip de implant pacientul a trebuit să îndeplinească anumite criterii ca să intre în acest studiu. Ne-am axat pe pacienţi fără artroze, cu leziuni cartilaginoase după traumatisme, sportivi de performanţă, accidentaţi etc. Procedura nu este simplă şi la îndemână, se poate face pe cale artroscopică sau pe mini artrotomie, în funcţie de locaţia leziunii”, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, în momentul în care procedura va fi omologată în comunitatea europeană şi, implicit, în România va putea fi pusă pe lista intervenţiilor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Dr. Pătraşcu a precizat că această metodă inovativă este oarecum asemănătoare procedurii de autotransplant de cartilaj.

Şeful Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, dr. Jenel-Marian Pătraşcu, este autorul a numeroase premiere naţionale în domeniul ortopediei şi traumatologiei.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Asociaţia Medicală Română, sub patronajul Academiei Române, organizează, pe parcursul a patru zile, prima Conferinţă naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”.

La conferinţa de la Târgu Mureş sunt prezentate lucrări pe mai multe secţiuni: medicină de familie şi pediatrie; diabet, nutriţie şi boli metabolice; bioinformatică & inteligenţă artificială; pneumologie; chirurgie cardiovasculară; imagistică şi radiologie; simulare medicală; oncologie; oftalmologie; stomatologie; chirurgie plastică şi reconstructivă; ORL; ortopedie; urologie; gastroenterologie şi hepatologie; reabilitare medicală; cardiologie; obstetrică şi ginecologie; chirurgie generală; medicină de urgenţă; neurochirurgie; medicină de laborator; ATI şi farmacie. 

(www.agerpres.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Investiții în ambulatorii de specialitate, cu fonduri din PNRR

Distribuie Ministerul Sănătății a publicat, în data de 16 septembrie, Ghidul beneficiarului pentru Investiția specifică: …