Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Polonia denunţă ‘oligarhia de facto’ a Germaniei şi Franţei în cadrul UE

Polonia denunţă ‘oligarhia de facto’ a Germaniei şi Franţei în cadrul UE

Distribuie

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat ‘oligarhia de facto’ impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, cerând ‘revenirea la principiile’ UE într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat în Le Monde.
Conflictul în Ucraina a ‘arătat adevărul despre Europa’, care a ‘refuzat să asculte vocea adevărului’ venită din Polonia asupra ambiţiilor ‘imperialiste’ ale lui Vladimir Putin, o ‘ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE’, a apreciat Morawiecki.
‘În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă’, consideră şeful executivului polonez.
‘Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici’, afirmă prim-ministrul polonez.
Uniunii Europene ‘îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre’, a insistat Morawiecki. ‘Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi’.
Ori ‘abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici’, a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană ‘nu a fost la înălţime’ ‘în faţa războiului’ în Ucraina.
Premierul polonez a invitat la o ‘revenire la principiile care organizează comunitatea europeană’.
‘Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale’, a spus el.
Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai necondiţionaţi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preparat culinar interzis de Regele Charles

Distribuie Organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.