EXCLUSIV! Ansamblu rezidențial în pregătire în locul fabricii Mobex Târgu Mureș! Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6810 Vizualizări

EXCLUSIV! Ansamblu rezidențial în pregătire în locul fabricii Mobex Târgu Mureș!

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș vor dezbate, într-o ședință viitoare de lucru, oportunitatea aprobării Planului Urbanisic Zonal (PUZ) aferent obiectivului de investiție ”Reconversie funcțională din zonă industrială în centru de cartier – construirea unui ansamblu rezidențial cu dotări aferente, echipamente publice, servicii de interes general”, propus a fi realizat pe un teren intravilan aflat pe strada Căprioarei nr. 2 din Târgu Mureș, în locul fabricii de mobilă Mobex.

Dezbatere publică, în 3 noiembrie 2023

PUZ-ul propus a fost întocmit de către BIA Iszlai Tamas și SC Archiprog SRL și se află în dezbatere publică pe pagina web a Primăriei Municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro, la secțiunea ”Informații publice”.

Miercuri, 25 octombrie, conducerea SC Mobex SA Târgu Mureș a informat, prin intermediul unui anunț de presă, că dezbaterea publică a documentației preliminare va avea loc în data de 3 noiembrie 2023, de la ora 14.00, la sediul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Propunere: demolarea fabricii și crearea unui nou centru de cartier

Potrivit documentului citat, beneficiarul PUZ-ului, respectiv SC Mobex SA Târgu Mureș, doreşte ”desfiinţarea unităţii de producţie existente

în situ, fabrică de mobilă, şi reconversia funcţională a incintei în zonă cu funcţiuni mai adecvate pentru locaţie”, cu scopul ”de creare a unui nou centru de cartier între cele două cartiere fără un centru de cartier bine definit”: cartierul 22 Decembrie 1989 (cartierul 7 Noiembrie) şi cartierul Aleea Carpaţi.

”Cu excepţia scuarului de la intersecţia străzilor: Căprioarei, Livezii şi aleea lui Gavrilă, şi a clădirilor care constituie scuarul, se propune desfiinţarea tuturor clădirilor industriale şi depozitare din incintă. Se propune crearea unui nou centru de cartier, cu o dominantă rezidenţială, constând din clădiri medii şi înalte cu funcţiuni mixte de: locuire colectivă, servicii, birouri; clădiri cu destinatie turistică şi funcţiuni complementare; un centru comercial; dotări publice: grădiniţă/ creșă şi spaţii generoase verzi cu terenuri de sport şi joacă. Funcţiunile propuse se vor grupa în trei subzone urbanistice, delimitate de reţeaua stradală existentă şi completată, respectiv de o stradă nouă, creată în zona centrală a incintei. Scopul investiţiei este crearea unei zone atractive pentru locuire, petrecerea timpului liber, completarea dotărilor publice, crearea de dotări comerciale şi servici, ori a unui mediu de lucru (birouri) atractiv”, se menționează în PUZ-ul aflat în dezbatere publică.

În același document se mai menționează că suprafaţa totală de intervenţie pentru lucrare, conform documentaţiei topografice, este de 92541,65 de metri pătrați.

Pierderi nete de 2,4 milioane de euro în perioada 2016-2023

Recent, în data de 15 septembrie 2023, Consiliul de Administrație al SC Mobex SA Târgu Mureș a publicat, pe site-ul Bursei de Valori București, Raportul administratorilor pentru prima jumătate a exercițiului financiar 2023.

Astfel, la data de 30 iunie 2023, SC Mobex SA Târgu Mureș a raportat o cifră de afaceri de 5.627.000 de lei, în scădere cu 28,2% comparativ cu perioada similară a anului 2022, precum și o pierdere netă de 1.540.000 de lei.

Rezultatul financiar raportat la finalul Semestrului 1 al anului 2023 nu este deloc surprinzător, el fiind în trend cu involuția înregistrată în ultimii șapte ani, toți încheiați cu pierdere. Astfel, conform portalului www.listafirme.ro, în perioada 2016-2022 SC Mobex SA Târgu Mureș a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 155,8 milioane de lei și o pierdere netă totală de 10,6 milioane de lei. Dacă la aceste cifre adăugăm și rezultatele din primele șase luni ale acestui an, rezultă o cifră de afaceri cumulată de 161,4 milioane de lei (aproximativ 32,9 milioane de euro) și pierderi nete totale de 12,1 milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro).

La finalul exercițiului financiar 2022, societatea a raportat următorii indicatori de performanță: afaceri de 15,3 milioane de lei, pierdere netă de 1,1 milioane de lei și 154 de angajați.

Exportul masiv către Rusia și Ucraina, pus pe butuci

Revenind la Raportul administratorilor pentru prima jumătate a exercițiului financiar 2023, autorii documentului au făcut o informare intitulată ”Riscuri și incertitudini.”

”Declanșarea conflictului armat între Rusia și Ucraina în februarie 2022 a redus la zero livrările directe către aceste state. Mare parte din producția de mobilier a societății avea această destinație. În acest moment este dificil să identificăm alți clienți care au aceleași preferințe din punct de vedere design, dimensiuni, specii lemnoase, finisaje”, au informat administratorii societății.

Alte amenințări pentru viitorul fabricii

Conflicul armat care se desfășoară la est de România nu este însă singura amenințare pentru viitorul fabricii Mobex din Târgu Mureș.

”Prețul de piață al energiei electrice este mult mai mare față de finalul anului 2021. Atât timp cât plafonarea prețurilor, legiferată prin Ordonanța de Urgență 27/2022 rămâne în vigoare, societatea este protejată de fluctuația prețurilor. Dacă până la ieșirea din vigoare a acestei ordonanțe prețurile nu revin la nivelul finalului de an 2021, impactul asupra costurilor societății va fi semnificativ. În anul 2023 prețul materiilor prime s-a menținut la majoritatea materialelor. Scăderi ușoare înregistrăm la materialele stratificate (PAL, MDF). În general se așteaptă scăderi la toate grupele de materiale, dar până în prezent astfel de reduceri s-au înregistrat doar la o categorie. Datorită zvonurilor privind scăderea de preț la materii prime, clienții din Europa și SUA ne presează să aplicăm reduceri de preț la mobilier. Costul manoperei a crescut în acest an cu 18% și este posibil ca prin majorarea salariului minim să existe o altă creștere în cursul aceluiași an, 2023. Incertitudinile legate de prețul energiei, inflația de două cifre scad puterea de cumpărare a populațiie și totodată apetitul pentru achiziția de bunuri de folosință îndelungată – mobilier”, au mai precizat administratorii fabricii.

Cine sunt acționarii societății

La data de 30 iunie 2023, conform paginii web a Buresei de Valori București, SC Mobex SA Târgu Mureș avea următoarea structură a acționariatului: Mihail Popescu (53,35%), Doru-Alin Plopeanu (25,45%), Emil Morariu (12,19%), persoane fizice (8,86%) și persoane juridice (0,09%).

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE