INTERVIU. Rapperul Psihotrop face rime de top: „O piesă ar trebui să fie valabilă oricând.” Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2539 Vizualizări

INTERVIU. Rapperul Psihotrop face rime de top: „O piesă ar trebui să fie valabilă oricând.”

Prima sa întâlnire cu publicul s-a produs la finele anului 2014, când a fost invitat să „dea la microfon” în deschidere la Dragonu care își lansa albumul „Anul Dragonului”. „Nu m-am gândit prea mult la ce urma să fac, pur și simplu am zis: mă urc pe scenă și ce-o fi, o fi. Și așa m-am lansat.”

Mihai Preda, originar din Constanța, arată ca un adolescent de treabă, elev silitor și cuminte, cu un „ceva“ șmecheresc, dar de bun simț în alură. Nimic care să sugereze un bad boy atât de comun în hip-hop. Când au început să circule pe internet clipuri cu acesta improvizând strofe după strofe și ținând battle-uri cu rapperi cunoscuți, lumea a suferit un fel de șoc. Adolescentul de 19 ani, proaspăt absolvent al clasei a XII-a, scoate rimele de parcă s-ar fi antrenat 19 ani, deși aventura lui în lumea rap-ului a început abia de câțiva ani.

De asemenea, pe lângă calambururile și rimele savante, complexe și emise, parcă, cu un DEX sub ochi, a câștigat multă apreciere prin seria de melodii în care opere literare cunoscute, aflate în programa de Bacalaureat, au fost comentate în versuri. Cea mai cunoscută dintre acestea, „Plumb“, a deveni o adevărată „vedetă“ pe YouTube. Rămâne de ascultat cu mare interes o primă apariție discografică, dar, judecând după evoluția de până acum, vocile au fost de acord aproape în unanimitate: Mihai Preda alias Psihotrop va deveni liderul generației sale în muzica rap.

L-am cunoscut la AWAKE Festival, unde a susținut un workshop alături de DJ Undoo. În fața reportofonului și-a pierdut din dezinvoltura de pe scenă, fiind ușor emotiv, dar a vorbit cu plăcere și intensitate. Am remarcat și felul în care vorbea către reportofon de parcă era un microfon, vorbind în versuri albe. Ne-au oprit o dată niște tineri fani și l-au răpit pe Psihotrop preț de-o poză, dar apoi am fost lăsați singuri cu interviul.

Reporter: Nu pot să nu te întreb cum a decurs Bacalaureatul.
Psihotrop: A decurs bine, și am reușit să-l iau, ceea ce e cel mai important. Am avut mici dificultăți la română deoarece n-am reușit să termin piesele pentru toată materia de Bac.

Reporter: Câte ai scos până acum?
Psihotrop: Am scos zece și urmează să mai scot vreo șapte. Mi-a picat o operă pe care n-am parcurs-o, în speță „Moromeții”, dar parcursesem materia tocmai în vederea conceperii pieselor, așa că m-am descurcat.

Reporter: Cred că mulți ar fi curoși să afle ce notă ai luat.
Psihotrop: Mă numesc Mihai Preda, la fel ca și titlul proiectului pe care l-am inițiat (și care se scrie însă cu p mic, cu accent pe a-ul final, n.r.), și mă pot căuta pe portalul edu.ro, unde sunt afișate notele, din câte știu (râde).

Reporter: Care sunt celelalte piese pe care vrei să le faci?
Psihotrop: Celelalte opere ar mai fi „Luceafărul”, „Moromeții”, „Iona” și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Astea-mi vin în minte momentan.

Reporter: Dintre toate operele astea, care ar fi preferata ta?
Psihotrop (după un scurt răstimp de gândire): „Iona”.

Sursa: Arhiva personală

„Prefer ca în acest an să explorez cât mai mult și să-mi dau seama ce-mi doresc cu adevărat.”

Reporter: Spuneai că după ce vei lua Bacul vei da admitere la UNATC sau vei lua un an de pauză. Acum că ai Bac-ul luat, ce-ai decis să faci în continuare?
Psihotrop: Am ales anul de pauză tocmai pentru că pregătirea pentru UNATC este solicitantă și n-aș vrea să dau rateu. În plus, încercând să privesc în viitor, mi-am dat seama că poate nu e cea mai potrivită facultate pentru mine. Am și alte valențe pe care aș putea să le explorez. De exemplu, publicitatea ar putea să mă intereseze la un moment dat și tocmai de-asta prefer ca în acest an să explorez cât mai mult și să-mi dau seama ce-mi doresc cu adevărat pentru ca la anul să pot să iau cea mai bună decizie pentru mine.

Reporter: Există o presiune socială de a te înscrie la o facultate de îndată ce ai absolvit liceul, eventual și la un masterat, pe urmă. Nu ți se pare că e o acțiune forțată și uneori pripită din moment ce foarte puțini tineri știu la 18-19 ani ce vor cu adevărat să facă mai încolo?
Psihotrop: Cumva da, sistemul este făcut în așa fel încât să fim forțați să facem ceea ce nu știm, într-un interval scurt. Avem examenul de Bacaluareat care e dificil pentru fiecare, și nu neapărat dificil ca materie, ci ca emoții pe care trebuie să le parcurgem, ca traseu pe care trebuie să-l traversăm, ca etapă din viață fiindcă terminăm liceul și devenim adulți, mai mult sau mai puțin, și deja trebuie să ne alegem oarecum destinul. Dar oamenii pe care îi admir și care m-au influențat în mod pozitiv am observat că au terminat o facultate și au ales ulterior un alt drum. Cred că e bine să faci o facultate pentru a învăța mai mult și a te descoperi și a-ți da seama ce îți place cu adevărat. Dar poți să-ți dai seama și că nu ai făcut cea mai bună alegere. E cu dus și întors și ține foarte mult de destinul fiecăruia și de conjunctura în care e pus în momentul în care trebuie să aleagă.

Atracția scenei, că e actorie sau muzică

Reporter: La UNATC ai alege actoria?
Psihotrop: da, în principiu actoria m-ar ajuta și în ceea ce fac eu, în actul live, și în același timp îmi place. Dar, repet, nu știu dacă asta este calea mea. Sunt conștient că pe urmă am opțiuni limitate, și nu vreau să mă arunc cu capul înainte și să-mi pară apoi rău.

Reporter: Plănuiești să te apuci de un album în intervalul ăsta?
Psihotrop: Plănuiesc, dar aș vrea să termin mai întâi acest material cu piesele pentru Bac fiindcă am promis că o să fac asta și, deși la început am fost puțin timorat și am crezut că nu o să reușesc să ajut oameni cu materialul, după prima probă la română am primit o grămadă de mesaje de la oameni, chiar și aici la festival, că i-a ajutat foarte mult proiectul, și mi-am dat seama că merită continuat și promovat mai bine ca să ajungă la cât mai mulți elevi de clasa a 12-a. După acest proiect am mai multe concepte stabilite, doar că va trebui să găsesc un „film” în care să fac albumul ăsta. Voi anunța din timp, fiindcă nu am mai făcut până acum un material complet de la zero, și va fi un proiect special pentru mine.

Alături de Șuie Paparude (Sursă: Arhiva personală)

„Trebuie să găsim ceea ce ne place și ne ajută în viață.”

Reporter: Crezi că muzica rap ar trebui să aibă și o funcție utilitară, să ajute societatea să progreseze, în măsura în care se poate?
Psihotrop: Atâta timp cât poți să ajuți prin orice fel, fă-o, indiferent că e rap sau orice altceva. Și dacă cineva ar face manele despre educația civică și cum trebuie să traversezi corect strada, iar niște oameni ar începe să pună în aplicare ceea ce aud, ar fi foarte bine. Lumea în care trăim e încâlcită, cu posibilități infinite, și tocmai de-asta trebuie să ne configurăm viața așa cum ne place. Și indiferent că ascultăm rap sau orice alt gen muzical, trebuie să găsim ceea ce ne place și ne ajută în viață. Așa o să devenim oameni mai buni și poate că o să ne atingem scopul pentru care ne-am născut.

Reporter: Tu mergi foarte mult pe freestyle, adică pe texte improvizate pe loc. Atunci când scrii versurile pe hârtie, nu ți se întâmplă să îți vină apoi să le tot schimbi?
Psihotrop: E un proces diferit când e vorba de freestyle și de scris. Freestyle-ul e o latură care se axează fix pe spontaneitate. Când am microfonul și când sunt cu oamenii acolo, încerc doar să trăiesc momentul, să fiu foarte atent la tot ce se întâmplă și să creez versurile potrivite pentru acel moment. În schimb, atunci când scriu, încerc să las ceva care rămâne în timp mai mult sau mai puțin. Nu știu dacă reușesc, dar încerc. Încerc și să conceptualizez piesele încât să aibă un mesaj uneori mai profund, alteori poate mai copilăresc, uneori mai explicit sau mai discret, încerc să aplic diverse procedee ca să reușesc să las ceva mai profund în timp, dar care sper să aibă și impact imediat. Dar o piesă, având în vedere că trăiește atâta timp cât e ascultată, cred că ar trebui să fie valabilă oricând.

Reporter: E vreun muzician străin cu care ți-ai dori să cânți?
Psihotrop: Există cu siguranță. Cred că pe partea de grime mi-ar plăcea să colaborez cu Skepta sau cu Wiley sau cu Stormzy sau cu Dizzee Raskal. Pe partea doar de rap, am reușit să mă regăsesc pe muzica lui Tyler, The Creator. Dar, în afară de genul pe care îl abordez eu, sunt o grămadă de trupe care mi se par foarte tari, mai ales muzicieni instrumentiști cum e trupa BADBADNOTGOOD care îmi place foarte mult și cu care aș cânta cu drag dacă s-ar ivi vreo ocazie.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE