Credinţa învinge lipsurile Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Credinţa învinge lipsurile

944_Credinta.gifPână în 1993 era câmp liber. Până la Crăciunul din 1994 slujbele se ţineau afară, sub cerul liber. Acum, după aproape 11 ani, biserica ortodoxă din Tudor este încă în construcţie. "Din acea iarnă am coborât în subsolul construit din fier şi beton", povesteşte părintele Vasile Citirigă. De altfel, luna decembrie a reprezentat,
de-a lungul anilor, un moment de sărbătoare. În 2004 a avut loc prima slujbă în interiorul lăcaşului sfânt.
În 1993 a fost definitivat proiectul şi s-au obţinut autorizaţiile. În 1995 s-a realizat elevaţia la nivelul zero şi, tot atunci, Adrian Păunescu şi cenaclul "Totuşi iubirea" au vizitat locaţia. Vizibil impresionat, acesta a susţinut din plin construcţia catedralei. "Până atunci, 90% din fonduri au venit de la credincioşi. De atunci, majoritatea susţinerii financiare a venit de la diferite instituţii din Bucureşti, cu ajutorul lui Adrian Păunescu. Pot să spun că 70% din totalitatea fondurilor au fost obţinute prin intervenţia sa la diferite instituţii", părintele Citirigă. În 2000 a fost încheiată construcţia structurii din beton, iar în 2002 cupolele. În 2004 s-a finisat acoperişul de tablă, s-a tencuit, s-au pus geamurile şi uşile şi s-a încheiat construcţia celor trei grupuri sanitare. Una dintre cele mai importante investiţii a fost realizată în toamna anului trecut, când s-a pus pardoseala de marmură, dotată cu încălzire centrală. Investiţia a costat 1,25 miliarde lei, iar părintele Citirigă spune că în toamnă biserica mai avea o datorie de 600 de milioane de lei, bani care, între timp, au fost recuperaţi prin donaţii.

Construcţie impresionantă

Chiar dacă este încă construcţie, Biserica impresionează prin măreţie. Are o lungime de 40 de metri, o lăţime de 24 şi o înălţime de 44 de metri, de la bază până la vârful crucii. "Este o clădire bine izolată, al cărei plan a fost bine făcut", spune preotul. Uşile sunt din stejar sculptat, fiind donate de Mobex, iar geamurile termopane. După planurile iniţiale, costul construcţiei era estimat la 21 de miliarde de lei. Cu toate acestea, s-au împlinit deja zece ani de când se construieşte. "Mai este nevoie de bani. Dar şi de sponsorizări, inclusiv în obiecte sculptate, spre exemplu", spune părintele. În acest sens, au fost înaintate Consiliului Judeţean două proiecte, solicitându-se o finanţare în valoare de 600 de milioane, pentru finalizarea scărilor laterale şi a pridvorurilor. Capacitatea maximă a bisericii este de 2.000-2.500 de oameni, dar preotul Citirigă spune că în fiecare duminică vin la slujbă foarte mulţi oameni şi că slujba de Paşte va fi organizată în curte, din cauza numărului crescut de credincioşi care participă în fiecare an.

Corina ALBOTA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE