Breaza şi Chiheriul, nelipsite de la Balul însuraţilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 134 Vizualizări

Breaza şi Chiheriul, nelipsite de la Balul însuraţilor

4_1_44.jpgNelipsiţi de la Balul însuraţilor, primarii comunelor din jurul Reghinului au onorat cum se cuvine şi ediţia din acest an. Nu doar că au fost prezenţi alături de consătenii lor, dar au şi petrecut pe cinste, dovedind nu doar că sunt fruntaşi la biroul primăriei dar şi pe ringul de dans. Doi dintre aceştia, primarul comunei Breaza, Gheorghe Chira şi primarul Chiheriului, Hurdugaci Emanoil, s-au declarat bucuroşi că au bifat o nouă ediţie reuşită a Balului însuraţilor, reprezentând cu cinste tradiţiile Văii Luţului şi Văii Beicii la evenimentul găzduit de firmele Gliga

„Salvarea vine prin tradiţiile  populare”
„Am fost prezenţi la acest bal aproape în fiecare an, cu mici excepţii. Am lipsit la o ediţie din motive personale, dar tot timpul Valea Luţului a fost prezentă la Balul însuraţilor de aici de la Gliga. Acestă zonă  care cuprinde  Breaza, Voivodeni, Batoş, Lunca, e prezentă în fiecare an la acest  Bal al însuraţilor. Se menţine această tradiţie a balului datorită faptului că an de an oamenii aşteaptă cu nerăbdare ca această manifestare să se întâmple. După sărbătorile de iarnă, lumea e învăţată să aştepte Balul însuraţilor de la Reghin. Trebuie să avem grujă de  valorile  naţionale, salvarea vine prin tradiţiile  populare.  Datoria noastră a părinţilor este să-i apropiem pe cei tineri de tradiţii, de valori, de biserică. La rândul nostru şi noi am ascultat de părinţi, cu aceste obiceiuri care se transmit din generaţie în generaţie, şi noi nu avem de cât să ne facem fatoria, indiferent dacă tineretul din ziua de azi e puţin mai reticient faţă de portul popular , dar cu un pic de ambiţie din partea noastră mai mare, şi din partea lor, prin a asculta de părinţi, se poate.”
Chira Gheorghe, primarul comunei Breaza
Diversitate într-o unitate
„Mi-e tare drag portul popular deoarece am impresia că printre puţinele bunuri care ne-au rămas nouă românilor, e tradiţia şi costumul naţional. Vreau să vă spun că noi, chiherenii suntem obişnuiţi cu, costumul naţional, pentru dacă e să vorbim de tradiţii, de cea a balului însuraţilor, aceasta  s-a născut la Chiheriu, acest bal a existat dintotdeauna, şi în fiecare an de Bobotează, se făcea Balul însuraţilor la noi la Chiheriu. Mie îmi pare bine că aici la Reghin, la acest bal se întâlnesc mai multe tradiţii, de pe Valea Luţului, Mureşuluii, Gurghiului. Este o organizare extrem de bună aici pentru care îi felicit pe organizatori în frunte cu domnul Gliga, practic aici întâlnim  o diversitate într-o unitate.Acum, la acest bal e un început şi pentru cei tineri, să se apropie de portul popular românesc. E greu să aduni la un loc mii de oameni, şi e un început în relansarea tradiţiilor noastre. Cred că şi şcoala ar trebui să se implice mai mult în această privinţă. Noi când eram tineri, erau mai multe programe artistice făcute de cadrele didactice, o mai mare înclinaţie către tradiţii.”
Hurdugaci Emanoil, primarul comunei Chiheriu de Jos

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE