FOTO: Tinerii cu dizabilităţi, ajutaţi să se integreze în societate Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

FOTO: Tinerii cu dizabilităţi, ajutaţi să se integreze în societate

20 de tineri cu dizabilităţi de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională din Căpuşul de Câmpie au prezentat joi, 10 aprilie, în cadrul unei expoziţii, lumânări şi ornamente de Paşti realizate de ei în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională, au făcut parada modei cu îmbrăcăminte din materiale reciclabile şi au încântat publicul cu un bogat program artistic. Evenimentul prilejuieşte începutul unui parteneriat între Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională şi Fundaţia de Ecologie Umană „Oasis” prin programul „Popas spre lume”, care promovează imaginea unităţii şi integrarea acestor tineri în comunitate.

„Noi promovăm demnitatea şi valoarea umană”

Reprezentanţii Fundaţiei „Oasis” şi-au propus să dezvolte colaborări longevive cu mai multe instituţii din judeţ cu scopul de a promova demnitatea şi valoarea umană în orice ipostază a vieţii sau a stării persoanei, Fundaţia dorindu-şi să fie popas spre lume pentru persoanele care au nevoie de îngrijire permanentă în centrele de îngrijire şi terapie ocupaţională. „Astăzi a avut loc inaugurarea unui program pe care îl dorim longeviv. Împreună cu Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională din Căpuşul de Câmpie am lansat acest program printr-o expoziţie din lucrările realizate în atelierele de terapie ocupaţională şi o paradă a modei cu îmbrăcăminte confecţionată din materiale reciclabile. Am avut şi un program artistic foarte frumos prezentat de beneficiarii Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională. Dorim să dezvoltăm o colaborare longevivă nu numai cu această instituţie, ci şi cu celelalte instituţii de acest profil, pentru că noi promovăm demnitatea şi valoarea umană în orice ipostază a vieţii sau a stării persoanei şi dorim să existe această posibilitate ca beneficiarii găzduiţi pe termen lung în aceste instituţii de îngrijire să poată veni în vizită în oraş, în comunitatea apropiată, respectiv comunitatea locală să cunoască cât de talentaţi sunt oamenii care au nevoie de aceste îngrijiri. „Oasis”, care este o fundaţie de ecologie umană doreşte să devină acest popas spre lume pentru persoanele care au nevoie de îngrijire permanentă şi sunt în aceste instituţii de îngrijire şi terapie ocupaţională”, a precizat Gorog Ilona, preşedintele Fundatiei „Oasis”.

„În aceste centre duc o viaţă cât se poate de normală”

Pe lângă partea medicală, reprezentanţii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă şi-au propus să pună un accent deosebit şi pe partea socială. Astfel, tinerii sunt ajutaţi, în cadrul acestui program, să se integreze mai bine în societate, să aibă activităţi normale şi să nu se mai simtă marginalizaţi. „Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională este în coordonarea Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Căpuşul de Câmpie. Centrul are două ateliere de terapie ocupaţională unde cei 20 de tineri cu dizabilităţi au un program zilnic.16 dintre ei sunt tineri până în 35 de ani. În funcţie de dizabilitatea pe care o are, fiecare lucrează atât cât poate. Avem persoane care nu pot face o lucrare de la un capăt la celălalt, dar lucrează în echipe, pe segmente, deci depinde de abilitatea fiecăruia, de gradul de handicap. Munca nu este uşoară, ei obosesc foarte repede, au nevoie de pauze dese, dar reuşim să lucrăm câte patru ore pe zi în ateliere. Deja avem o experienţă de şase ani în aceste expoziţii. Anual avem câte o expoziţie de aniversare, când sărbătorim deschiderea centrului, participăm la foarte multe târguri şi alte expoziţii unde suntem invitaţi. De patru ani participăm la Strasbourg, unde am câştigat trei ani consecutiv toate medaliile posibile, aur, argint şi bronz. Anual mergem în tabere în Munţii Retezat, facem călărie, sport, competiţii de fotbal, au participat la foarte multe cursuri de calificare, de confecţionat lumânări, peisagist, floricultor, chiar şi de IT, acum am scris un proiect pentru a obţine calculatoare, pentru că sunt tineri. Ei duc o viaţă cât se poate de normală în aceste centre”, a precizat Viorica Sand, directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Căpuşul de Câmpie.

„Mi-a părut bine să văd că s-au regăsit aici”

Directorul DGASPC Mureş, Schmidt Lorand, s-a arătat fericit să vadă că tinerii au reuşit să se integreze, că îşi continuă într-un mod plăcut activităţile şi i-a felicitat pentru lucrările prezentate. „Mi-a făcut o plăcere deosebită această invitaţie pe care au lansat-o cei de la Fundaţia „Oasis” împreună cu Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Căpuşul de Câmpie. Centrul de Integrare a fost în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, practic realizarea lui era un proiect al Direcţiei. Plăcere mi-a făcut şi faptul că am recunoscut şi tineri pe care iniţial noi i-am admis în acest centru acum 4-5 ani. Au ieşit din sistemul de Protecţia a Copilului şi nu aveau nicio altă alternativă. Mi-a părut bine să văd că s-au regăsit aici, primesc servicii adecvate pentru a-şi continua viaţa, a fost plăcut să văd cum au evoluat, ce lucrări au făcut şi totodată a fost minunat să văd şi partea cealaltă, categoria de oameni de vârsta a treia, care s-au întâlnit cu aceşti tineri, au admirat micul spectacol şi au cumpărat din bunurile pe care le-au realizat. Parteneriatul acesta reprezintă un succes, pentru că şi aceşti tineri sunt oameni ca noi, sunt talentaţi şi merită să fie apreciaţi”, a precizat Schmidt Lorand, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Mureş.

[zizigallery id=1171]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE