Securitatea cibernetică în școlile mureșene Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Securitatea cibernetică în școlile mureșene

12028655_1712366732318579_1760137371695455611_o

Octombrie este Luna europeană a securităţii cibernetice, ca atare Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul şi lucrători specializaţi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate derulează multiple activităţi de informare cu elevii pe acest subiect important şi insuficient cunoscut.

În cursul lunii octombrie, în judeţul Mureş, se desfăşoară diverse activităţi care vizează elevii, în ceea ce priveşte prevenirea criminalităţii în mediul virtual, având în vedere faptul că, în această lună este în derulare o campanie iniţiată de Agenţia Europeană pentru Securitatea Informaţiei în Mediul Virtual. Polițiștii mureșeni au început întâlnirile cu elevii Colegiului ”Al.Papiu Ilarian”, urmate de elevii de la Cristești, Gimnaziile ”Al. I. Cuza”, ”Europa”, Liceul Tehnologic ”Electromureș” și ” Aurel Perșu”. Problemele discutate vizează riscurile descărcării neautorizate ale unor programe sau fişiere, al utilizării de programe fără licenţă, dar şi comportamentul ce trebuie adoptat astfel încât elevii să nu cadă în plasa infractorilor ce utilizează mediul online.

 Pericolele reprezentate de folosire de programe fără licenţă, riscurile descărcării de programe sunt subiecte de interes nu doar pentru elevi, ci şi pentru adulţi.

Sfaturi generale pentru navigarea sigură pe internet

-Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoaşteţi, întrucât ele pot distruge date din calculatorul dvs

-Pentru protecţia computerului, scanaţi ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.

-Puteţi oricând să vă opriţi din navigarea pe internet sau să refuzaţi continuarea unei discuţii pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.

-Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoaşteţi sau care vi se par suspecte, nu le deschideţi, ştergeţi-le imediat. Ele pot avea viruşi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dvs. Cereţi ajutorul unei persoane specializate când observaţi că nu mai funcţionează normal computerul.

-Atunci când utilizaţi camerele web, pentru siguranţa dvs., nu comunicaţi decât cu persoane de încredere.

-Menţineţi permanent protecţia computerului şi folosiţi întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcaţi de pe internet, trebuie să se urmeze regula – salvare fişier, scanare conţinut şi apoi deschidere fişier.

– Şi pentru a vă feri de probleme: Nu puneţi la dispoziţia altor persoane filme, muzică, jocuri sau programe de software într-o reţea de file-sharing sau pe un site, fără permisiunea celor care deţin drepturile asupra conţinutului, fiindcă vă puteţi găsi într-o situaţie de încălcare a legii care poate fi pedepsită.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE