Funcționarii publici, mai empatici cu grupurile vulnerabile Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 70 Vizualizări

Funcționarii publici, mai empatici cu grupurile vulnerabile

dDe Ziua Internațională a Toleranței, la Tîrgu Mureș s-a organizat, luni, 16 noiembrie, masa rotundă „Discriminarea creează bariere – să le distrugem împreună!” ce face parte din proiectul „Guvernare incluzivă” și care își propune un set de măsuri coerente, menite să contribuie la reducerea riscului de excludere și marginalizare socială a grupurilor vulerabile prin colaborarea dintre autoritățile publice și societatea civilă.

Președintele Asociației „Divers”, Maria Koreck, a explicat că deși se vorbește de zeci de ani despre conceptul de incluziune socială, el este încă destul de nou. Potrivit acesteia, funcționarii publici ar putea fi mai empatici cu persoanele din grupurile vulnerabile. „Ne întrebăm cum s-ar putea introduce acesta în fișa postului. E vorba de ceva ce ține foarte mult de partea subiectivă, de empatie, de înțelegere, de acceptare, de toleranță. Tot ceea ce facem la locul de muncă sau ca persoane private ar trebui să se plieze pe aceste trăsături. Cele mai vulnerabile grupuri din țară sunt romii, copiii din mediul rural care intră în grupul de sărăcie, persoanele cu dizabilități, vârstnicii, șomerii. Unele grupuri sunt mai numeroase, iar altele nu. Avem cazuri care s-ar fi putut rezolva în instituții. În prezent, am două cazuri de copii, de 10 și 13 ani, care trebuie să intre în clasa întâi și a treia, iar răspunsul oficial din septembrie a fost că nu sunt la șansa a doua, să revină în februarie. Eu zic că aici ar putea fi găsită o flexibilitate, o empatie și soluții pentru cei doi copii. La fel, pentru o mamă cu șapte copii ce n-a avut act de identitate ne-am chinuit un an. Se putea rezolva mai repede, deoarece stătea în acel loc de 15 ani, deci se știa situația și putea fi rezolvată. Sunt cazuri care pot fi instituțional rezolvate”, a explicat aceasta.

Care e scopul campaniei
Proiectul „Guvernare incluzivă” este derulat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Agenția de Asistență și Programe pentru Dezvoltarea Durabilă „Agenda 21” și se derulează în mai multe județe printre care și județul Mureș, unde partener local este Asociația „Divers” și alți parteneri.
„Astăzi, s-au implicat Consiliul Județean Mureș și Prefectura Mureș, iar pe parcursul campaniei se vor implica și ceilalți parteneri locali – instituțiile publice. Campania are scopul principal de a promova conceptul de incluziune socială în special în cadrul funcționarilor publici și a instituțiilor publice. În acest sens, la final va exista un plan local de incluziune socială, care se va plia pe Strategia de Incluziune Socială, care încă este în dezbatere. Ea a fost adoptată de Guvern, dar planul național de acțiune, parte a strategiei, încă nu a fost adoptat. Pe plan local, încercăm să lucrăm la acest plan, ca să fim puțin mai înainte și să știm ce este de făcut pe planul incluziunii sociale. Strategia încearcă să introducă ceva nou și anume să se lucreze integrat. Acest lucru este destul de dificil în momentul în care fiecare minister are sarcinile lui foarte specifice și interdisplinaritatea aceasta încă nu a fost pusă în practică. Poate că pe plan local, pe scară mai mică, am putea începe acest lucru”, a declarat Maria Koreck.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE