“Am schimbat un regim, dar Revoluția a rămas nefinalizată!” Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 584 Vizualizări

“Am schimbat un regim, dar Revoluția a rămas nefinalizată!”

foto 2

Ceremonie emoționantă în memoria celor căzuți în Revoluţia din decembrie 1989.  La Troiţa din Piaţa Victoriei, luni, 21 decembrie, de la ora 11.00, a avut loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, apoi au fost depuse coroane de flori și jerbe. După 26 de ani, s-a închis dosarul revoluției s-a clasat și nu este găsit nici un vinovat. “Cine-a tras în noi după 22?”

foto 1

În cadrul ceremoniei, președintele Asociaţiei ”21 Decembrie – Oraș Martir”, Hamar Alpar Benjamin, organizator al manifestării, a rostit o scurtă alocuțiune în introducerea căreia a reamintit ziua de 21 decembrie, zi în care mase mari de locuitori ai municipiului Târgu-Mureș au declanșat în mod spontan o acțiune de contestare vehementă a regimului dictatorial comunist. Potrivit acestuia, demonstranții au pornit în coloană, din zona industrială a orașului către centrul administrativ al municipiului, manifestându-și solidaritatea cu mișcarea anti-comunistă declanșată, desfășurată și reprimată în Timișoara în perioada 15-20 decembrie 1989. Comandamentul de Apărare al județului Mureș, condus de prim-secretar Viorel Igreț împreună cu comandanți de structuri militare M.I., Map.N. și IGP, a dispus constituirea unor dispozitive de blocare a manifestanților și apărarea sediului Comitetului județean de partid.

DSC_6139

În jurul orelor 15.00, în Piața Centrală au pătruns câteva sute de manifestanți care, fără ieșiri violente, au scandat repetat lozinci antidictoriale și de adeziune la mișcarea protestatară izbuncită la Timișoara și reprimată brutal de forțele militare loiale regimului ceaușist. Spre seară, numărul protestanților a crescut, au fost folosite împotriva lor petarde lacrimogene și jeturi de apă și spumogen. Seara, în zona centrală a municipiului a pătruns o masă de câteva mii de manifestanți, purtând steaguri tricolore cu stema decupată. Încercările întreprinse de către forțele M.I. de a respinge din zonă marea masă de demonstranți a generat riposte violente a unora dintre demonstranți, precum și o puternică presiune pe cordoanele de blocare, care au cedat. Forțele de represiune au tras în manifestanți. După încetarea tragerilor mulțimea s-a împrăștiat, victimele evenimentelor au fost transportate la morgă sau au fost internate de urgență la spital, unde li s-au acordat îngrijiri medicale.

foto 3

”Au fost omorâți 6 oameni, 21 au fost răniți, iar 73 de persoane au fost reținute de către milițieni ce au exercitat violențe fizice asupra celor imobilizați. După orele 23.00, piața centrală a fost în întregime evacuată, forțele de ordine ale miliției controlând zona. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, piața a fost reocupată de demonstranți, care în mod pașnic, au reluat scandarea lozincilor antidictoriale. Până la orele prânzului, când dictatorul Nicoale Ceaușescu a părăsit sediul CC al PCR, nu au survenit actre de violență. Am luptat pentru libertate, pentru democrație, pentru a trăi într-un stat de drept, pentru un trai mai bun. Am schimbat un regim, dar Revoluția a rămas nefinalizată,  am fost naivi, am cedat puterea la nomenclaturiși și securiști. Sistemul comunist și-a menținut continuitatea sub o formă cameleonică și asta e cauza reală a marginalizării revoluționarilor.  Au luat țara înapoi, ei și urmașii lor conduc și acum România, distrugând și furând tot!”, a declarat Hamar Alpar Benjamin.

DSC_6146

Potrivit acestuia, societatea românească de după Revoluție s-a clădit pe nedreptate și minciună și datorită nouă care, ori am tăcut, ori nu am găsit cea mai bună modalitate de a spune și de a sprijini adevărul. ”După 26 de ani, s-a închis dosarul revoluției și nu este găsit nici un vinovat. Nu știm cine a tras în noi!”, a mai adăugat acesta.

DSC_6147

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, dacă până pe 22 decembrie în momentul fugii soţilor Ceauşescu s-au înregistrat în Bucureşti 49 de morţi şi 599 de răniţi, ulterior au fost omorâţi 515 oameni şi răniţi alţi 1.162. În ţară au fost 1.104 morţi şi 3.321 răniţi, dintre care pe 22 decembrie la amiază erau 126 morţi şi 1.107 răniţi.

DSC_6121

La Troița din Piața Victoriei, coroane de flori au depus reprezentanți din  Instituția Prefectului, Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul Român de Informații Mureș, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE