Home / Social / Cuib de acvilă de câmp în România, observat de Grupul Milvus!

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Cuib de acvilă de câmp în România, observat de Grupul Milvus!

Kaiseradler_Aquila_heliaca_3_amk

După 45 de ani, membrii asociației „Grupul Milvus” au găsit un cuib de Acvilă de câmp în județul Arad. Pentru a facilita cuibăritul acestei perechi, ei vor monta o platformă specială.

Observațiile au fost realizate în cursul lunii martie de către ornitologii Asociației în unele zone din județele Timiș și Arad, areal în care se pot observa destul de des codalbi și acvile de câmp. ”În unul dintre aceste locuri, în județul Arad, specialiștii noștri așteptau de ceva vreme apariția speciei și stabilirea pentru cuibărit, acvilele fiind observate aici cu o regularitate din ce în ce mai mare” ne explică Iulia Vizi, unul dintre membrii Grupului.

Astfel, pe unul dintre teritorii au fost observate o pasăre în penaj apropiat de cel adult și o pasăre tânără cu vârsta de doi ani. Această zonă nu este suficient de adecvată pentru cuibăritul speciei, deoarece nu există arbori care să permită amplasarea unui cuib. Din acest motiv, membrii asociației vor monta o platformă specială pentru a facilita cuibăritul acestei perechi.

În celălalt teritoriu a fost găsit un cuib relativ mare, situat într-un salcâm, dar de la distanță nu s-a putut defini cu exactitatea mărimea cuibului și nu s-a constatat prezența vreunei păsări în preajma lui.

În ultimi 15 ani, în această zonă din vecinătatea graniței cu Ungaria au fost observate regulat, pe toată perioada anului chiar și mai multe acvile de câmp de vârste diferite. Potrivit membrilor Grupului Milvus, zona s-a dovedit promițătoare pentru cuibăritul acestei specii, motiv pentru care au vizitat regiunea de mai multe ori pe an. Însă, pentru a confirma cu certitudine un cuib activ de Acvilă de câmp, ei au fost nevoiți să aștepte până în acest moment.

Specie ocrotită de lege, Acvila de câmp este vulnerabilă în toată aria de răspândire, fiind pe cale de dispariție în Europa. La nivelul Europei ca spațiu geografic, au fost evaluate 533 specii, din care 13% sunt considerate amenințate. Între cele 67 de specii, 10 sunt „în pericol critic”, 18 „în pericol” și 39 „vulnerabile”. Față de anul 2004, un număr de 29 specii au cunoscut o înrăutățire a situației, intrând în categoriile „în pericol” și „aproape amenințată”. Printre acestea se regăsesc scoicarul, turturica, pufinul, fâsa de luncă sau rața cu cap castaniu. Totodată, 20 de specii considerate în trecut drept „amenințate la nivel regional” au ieșit din această categorie, deși unele rămân în pericol la nivel global.

Potrivit site-ului Scinews.ro, conform listei din România, au fost evaluate 269 specii de păsări, 16 fiind considerate amenințate sau periclitate. Însă, datele IUCN indică un număr de 322 specii native de păsări din România, dintre care, la nivelul anului 2014, erau incluse în cele trei categorii ale listei un număr de 14 specii. Printre acestea se numără și Acvila de câmp.

Sursa foto toateanimalele.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Donează sânge, salvează vieți”, în protopopiatele Târgu-Mureș și Luduș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în zilele de 10 și 11 …