Mamprenoarele informează: Turismul în contextul pandemiei actuale Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 970 Vizualizări

Mamprenoarele informează: Turismul în contextul pandemiei actuale

Ca multe alte domenii, domeniul turismului are și el de suferit în acestă perioadă greu încercată.

Circumstanțele extraordinare și inevitabile apărute afectează pe toată lumea, deci pot fi invocate atât de turiști, cât și de operatorii de turism. Astfel, din cauza închiderii frontierelor de stat ale țărilor care reprezintă destinații de călătorie, din cauza limitării libertății de circulație, azi și în perioada imediat următoare aceste servicii nu vor mai putea fi prestate.

Din acest motiv, ȋmpreună cu partenerii şi furnizorii noştri de servicii turistice, am agreat o serie de soluţii prin care să venim ȋn sprijinul turiştilor care doresc să ȋşi reprogrameze vacanţele.

Trebuie înțeles că, în acest moment, sumele încasate de la turiști au fost transferate operatorilor finali, adică hotelierilor și companiilor de transport. Totodată, au fost folosite pentru achitarea cheltuielilor lunare, a salariilor, cheltuielilor administrative, etc. Niciun operator din turism nu dispune de lichidități acum, la începutul sezonului estival. Dimpotrivă, aceasta era perioada de realizare a investițiilor.

Soluția de restituire a sumelor de bani achitate de către turiști este aproape imposibil de realizat într-un orizont de timp rezonabil. Astfel, facem apel la înțelegere, ca turiștii să reprogrameze vacanțele, în funcție de soluția oferită de fiecare operator în parte. Solicitările de restituire a sumelor de bani achitate de turiști pentru concediile din acest an ar produce o reacție în lanț, afectând turiști, agenții de turism și furnizori de servicii, fapt ce ar conduce inevitabil la colapsarea turismului, printr-un lung șir de litigii.

Soluția de acceptare de către turiști a unor servicii turistice alternative – reprogramarea vacanței – este singura soluție rezonabilă și fezabilă. Aceasta va avea loc prin renegocierea cu bună-credință a contractelor de comercializare a pachetelor de călătorie, având ca efect benefic schimbarea datelor de călătorie, nicidecum anularea ei și restituirea sumelor de bani achitate. Acesta din urmă ar fi, de altfel, un proces de lungă durată, în instanțe de judecată, cu chemarea în garanție a furnizorilor printr-o procedură internațională, în care fiecare parte va invoca forța majoră pentru exonerarea de răspundere.

Prin renegociere, însă, turiștii vor avea asigurat concediul în viitor, iar operatorii din turism vor fi la adăpost de starea de insolvență. Reprogramarea pe perioadele prezentate de agenție garantează tariful fix. Dacă vacanța se reprogramează într-o altă perioadă decât cea propusă de agenție, atunci  tariful va fi modificat! Nu se poate reprograma o vacanță de la finalul lunii mai în mijlocul lunii august cu același tarif! Mai ales că majoritatea pachetelor de servicii turistice pentru perioada următoare au fost achitate în sistem EarlyBooking, turiștii beneficiind de prețuri promoționale.

Azi sumele de bani se află într-un circuit relativ ireversibil, ceea ce ne conduce la o soluție de mijloc, o soluție de compromis, care să limiteze pierderile și să readucă o minimă stabilitate a domeniului turistic.

Avem încredere că dumneavoastră, în calitate de turiști, veți lua cea mai bună decizie, care să sprijine atât economia și operatorii din turism, cât și să vină înspre satisfacerea nevoilor și dorințelor dumneavoastră.

Monica HANCU,

Agentia de Turism Mondotours

Piața Trandafirilor nr. 53, Târgu-Mureș

www.mondotours.ro

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE