Drept la replica al Societății Academice din România (SAR) cu privire la punctul de vedere al Primăriei Gănești (județul Mureș) Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 153 Vizualizări

Drept la replica al Societății Academice din România (SAR) cu privire la punctul de vedere al Primăriei Gănești (județul Mureș)

În data de 27 mai, a.c., Societatea Academică Română a remis presei un comunicat în care se menționa că 23 primării din județul Mureș au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de către Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice. Primăria Gănești a fost nominalizată printre cele 23 de primării menționate în comunicat, fapt pentru care și-a exprimat poziția printr-un  comnunicat de presă publicat de Coptidianul Zi de zi în numărul din 2 iunie 2020.

Ca urmare a acestui comunicat Societatea Academică a emis un nou comunicat pe care vi-l prezentăm integral:

Față de punctul de vedere al domnului Balog Elemér, primarul comunei Gănești, transmis  prin intermediul cotidianului Zi de Zi, înțelegem să facem următoarele precizări:

Contrar afirmației domnului primar, conform căreia în registrul primăriei nu se află niciun “chestionar” din partea SAR, menționăm că transmiterea solicitării formulate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public a fost efectuată în data de 23 martie 2020, aceasta fiind înregistrată sub nr. 1066/24.03.2020, comunicat telefonic unui voluntar al echipei locale Școli curate.

Referitor la presupusa declinare de competență a Primăriei Gănești în favoarea inspectoratului școlar județean, considerăm aceasta drept inadmisibilă. Întrebările transmise de SAR vizau: îndeplinirea unor obligații a căror titular este unitatea administrativ-teritorială (acordarea de burse, existența cabinetelor medicale școlare), precum și detalii despre sumele din bugetul local alocate unităților de învățământ de pe raza comunei.

Vineri, 29 mai a.c., Primăria Gănești ne-a răspuns la solicitarea transmisă, ceea ce echivalează cu o recunoaștere a competenței.

Deși au formulat răspunsul în afara termenului prevăzut de lege și doar ca urmare a somației publice, mulțumim Primăriei Gănești pentru colaborare. Echipa Școli curate va realiza în luna iunie un raport județean cu privire la modul în care unitățile administrative-teritoriale din județul Mureș își respectă obligațiile de finanțare a educației, iar cu această ocazie vom recunoaște și meritele acelor localități care pun preț pe educație și investesc în viitorul societății.

Constantin-Alexandru Manda, Coordonator advocacy,  Societatea Academică din România

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE