FOTO-VIDEO. Ghidați-vă după Zi de Zi: protokit.ro printează 3D ce îți sugerează imaginația. În cel mult 48 de ore Business
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 944 Vizualizări

FOTO-VIDEO. Ghidați-vă după Zi de Zi: protokit.ro printează 3D ce îți sugerează imaginația. În cel mult 48 de ore

Orice produs – în 48 de ore ar putea fi un motto al start-upului protokit.ro care a fost prezentat ieri la Târgu Mureș de către Cristian Teodorescu, consultant marketing, Ovidiu Morar, responsabil de implementarea proiectui, și Andrei Gereb, responsabilul de partea tehnică a proiectului. 

Dezvoltat într-un domeniu încă nișat, dar care prinde viteză, printarea 3D, proiectul, cu finanțare europeană, a presupus, în cea mai mare parte, achiziționarea de imprimante 3D, a unui scanner și diferite accesorii și filamente. Una dintre primele comenzi a fost o piesă destinată pentru un prototip de ventilator mecanic, al cărui design și producție aparține companiilor mureșene Gaze Industriale Mureș și Try Innovations.

 

Jurnalistul Cristian Teodorescu a strâns o mână de oameni cărora ne-a prezentat începuturile start-upului protokit.ro, născut în urma unui proiect european într-un domeniu de nișă și aflat într-o fază incipientă în România. Concret, protokit.ro, după cum îi spune și numele, utilizând tehnologia de imprimare 3D poate furniza clienților prototipuri și piese de serie limitată într-un timp extrem de scurt, de la o oră până la cel mult 48 de ore, depinde de procesul de printare și de materialul utilizat.

Pentru producția de piese în serie mare, matrița care poate fi desenată chiar de către angajații companiei, e trimisă în fermele de 3D și imprimantele conectate în rețea produc cantitățile necesare. Aș menționa că și protokit.ro va avea trei imprimante conectate în fermele în care sunt legate 200 de imprimante. IoT nu este, după cum se vede, chiar o poveste J.

“Ce îmi place la acest business este că le oferă celor cu imaginație bogată o satisfacție deosebită pentru că le permite să se joace, să fie creativi. Din punct de vedere tehnic avem posibilitatea să creăm lucruri unicat și care își pot găsi locul pe piață”, a mai completat Cristian Teodorescu.

 

33.000 de euro pentru echipamente

Proiectul cu finanțare europeană, circumscris programului integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban, zona Centru, a demarat în urmă cu doi ani, târgumureșenii atrăgând 33.000 de euro.

“De aproape toți banii am achiziționat echipamente și încercăm să bifăm liniile programului de dezvoltare durabilă, emisii scăzute de carbon, imprimantele consumă foarte puțină energie electrică, deșeurile rezultate în urma printării sunt minime, iar majoritatea filamentelor cu care printăm sunt biodegradabile și reciclabile”, ne-a explicat Ovidiu Morar.

În cadrul proiectului au fost achiziționate imprimantele Zmorph VX-Full Set (FDM) – 1 bucată, Creatbot F430 (FDM) – 1 bucată, Uniz Slash Pro (SLA) – 1 bucată, Prusa I3 mk3s (FDM) – 4 bucăți, inițialele din paranteze sunt prescurtările de la trei procese diferite de printare, filamente și accesorii. Cel mai valoros echipament achiziționat în cadrul proiectului european este un scanner de mare performanță – EinScan 2x Pro Industrial, în valoare de 28.000 de lei, cu o precizie de scanare de ordinul miimilor.

 

Demonstrație live

Andrei Gereb care s-a jucat pe timpul pandemiei cu materialele și imprimantele ajungând chiar la concluzii care contraziceau recomandările producătorilor de filamente ne-a asigurat și partea ludică a întâlnirii, printr-o demonstrație live. Am văzut cum se scanează un obiect dat în prealabil cu spray alb pentru ca scannerul să recunoască părțile întunecate, cum a scanat și a creat astfel designul, cum au fost introduse apoi dimensiunile, selectat filamentul și apoi cum se printează efectiv.

 

Filamentele utilizate pot fi de la plastic la aliaje de plastic, nylon, fibră de carbon, materiale flexibile etc., inclusiv două materiale pretențioase – ultem și peek pe care capul de printare le încălzește până 420 grade Celsius pentru a le putea modela apoi. Creatbot poate printa obiecte cu dimensiuni de până la 40x30x30 cm.

Până acum, dacă ar fi să amintim doar două comenzi pe care protokit.ro le-a avut, ambele din partea firmei Gaze Industriale Mureș, sunt o piesă necesară pentru un prototip de ventilator mecanic destinat bolnavilor de COVID-19 și un pix medical pentru care au printat carcasa, după cum a menționat Andrei Gereb.

Tot în timpul pandemiei, protokit.ro a mai printat viziere și materiale didactice.

Însă imprimarea 3D este de viitor și alte domenii decât cel medical, cum ar fi în industrie – se pot crea ștuțuri, fitinguri, garnituri, în artă etc.

De altfel, în afară de componenta comercială, reprezentanții protokit.ro și-au propus să creeze o galerie virtuală de sculpturi a Muzeului Județean Mureș, iar din toamnă, să colaboreze cu câteva școli pe inovare socială. “Ne-am propus să ne jucăm cu copiii și să ducem și în școală tehnologia pentru că poate, dacă încep de mici, o să prindă mai repede”, a completat Ovidiu Morar.

Pentru alte detalii vizitați protokit.ro

Ligia VORO

Articol publicat în ediția print a Zi de Zi din 8 iulie 20120. Material realizat, în cadrul noii rubrici Ghidați-vă după Zi de Zi, cu sprijinul grantului Google despre care mai multe detalii găsiți aici – https://newsinitiative.withgoogle.com/journalism-emergency-relief-fund

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE