Azi, Ziua Vânătorilor de Munte! Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 491 Vizualizări

Azi, Ziua Vânătorilor de Munte!

La data de 3 noiembrie, Armata Română sărbătorește ziua Vânătorilor de Munte, data fiind aleasă întrucât pe 3 noiembrie 1916, prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General, s-a înființat la București prima unitate de vânători de munte, în urma transformării Școlii de schiori în Corpul vânătorilor de munte.

Corpul era format din trei batalioane și aveau rolul de a desfășura operații în teren muntos – împădurit, pe direcții și în raioane greu accesibile, în orice condiții de timp și anotimp, putând să desfășoare aceste operații atât independent, cât și în cooperare cu celelalte forțe.

Trupele vânătorilor de munte au participat activ la luptele din cele două războaie mondiale, făcându-se remarcați în campaniile din 1942 în Crimeea și în 1944 în Munții Tatra, participând și la misiuni internaționale în Kosovo, Irak și Afghanistan.

După încheierea războiului, trupele de vânători de munte au suferit numeroase reorganizaări și desființări, ceea ce a dus la dispariția Brigăzii 2 Vânători de Munte, care mai apoi a fost reînființată în anul 1964, având sediul la Brașov, tot în acest an înființându-se și Batalionul 21 Vânători de Munte cu sediul la Predeal.

În prezent, Forțele Terestre Române au două brigăzi de Vânători de munte, și anume: Brigada 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” din Brașov, formată din 4 batalioane și 2 divizioane și Brigata 61 Vânători de Munte ,,General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, compusă din 5 batalioane și 2 divizioane.

Pregătirea teoretică și practică a soldaților, subofițerilor și ofițerilor se desfășoară la Centrul de instruire al infanteriei și vânătorilor de munte ,,Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, iar o competiție interesantă în rândul vânătorilor de munte este Alpiniada vânătorilor de mute, care se desfășoară prin alternanță iarna și vara, antrenând cei mai buni militari din brigăzile și batalioanele vânătorilor de munte, întrucât cuprinde probe de ștafetă alpină, cățărare rapidă, cățărare artificială și combinata alpină, aceasta din urmă presupunând o rundă de coborâre și două runde de slalom, fiecare disciplină defășurându-se în zile diferite, iar câștigător va fi schiorul cu cel mai rapid timp total.

La mulți ani, vânătorilor de munte și mulțumiri pentru numeroasele misiuni reușite!

Andreea ȚIȚIU

Sursa foto: Google

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE