Criza locurilor din creșe. Mergeți și înmulțiți-vă. Dar pe banii voștri Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3433 Vizualizări

Criza locurilor din creșe. Mergeți și înmulțiți-vă. Dar pe banii voștri

Un subiect grav care afectează viețile a zeci de mii de părinți și copii din țara noastră, nu apare nici în prime-news, nici în studiourile de dezbateri ale televiziunilor naționale. Lumea e prea ocupată să vorbească de ce a mai făcut Șoșoacă, de silicoanele unor bombe sexy din capitală, dacă e bine cu genul pe acte sau mai bine o fi cu sexul.

Subiectul de care zic este situația disperată a părinților cu copii mici care nu au locuri în creșele de stat. De la instalarea situației de urgență, și a repetatelor situații de alertă provocate de pandemia COVID-19, criza locurilor în creșe s-a amplificat.

În toată țara, creșele de stat funcționează de mai bine de un an la mai puțin de JUMĂTATE DE CAPACITATE. În timp ce școlile, grădinițele, centrele educaționale private (a se citi creșe și grădinițe private, dar cum majoritatea nu sunt acreditate se numesc așa) merg la capacitate maximă bine-merci. La fel s-au deschis la capacitate maximă mall-urile, restaurantele, bisericile, festivalurile în aer liber, stadioanele, teatrele, cinema-urile etc. Numai creșele, se pare, pot fi focare de infecție, așa că trebuie ținute la 50% din capacitate.

Anul acesta, în Târgu Mureș, sunt peste 826 de solicitări pentru cele 160 de locuri disponibile din cele 337 existente. Adică mai bine de 5 candidați pentru un loc. E mai greu să intri la o creșă decât la o facultate bună din țara noastră sau străinătate.

Am ridicat această problemă atât autorităților locale din oraș cât și autorităților guvernamentale unde am găsit dispoziție de comunicare. Deocamdată nu este clar dacă se va reveni anul acesta la situația locurilor de dinainte de pandemie. Deși așa ar fi normal. Depinde și de cum evoluează situația medicală din toamna aceasta.

Domnilor decidenți, gândiți-vă la acești tineri părinți. La cei care au decis să își crească copii în această țară. Ei ar trebui să fie tratați ca niște eroi, nu batjocoriți în acest fel. Și așa natalitatea este în scădere dramatică, îmbătrânirea populației în următorii ani va duce la probleme economice și mai ales de forță de muncă.

P.S. 1: Să nu uităm că pentru cele 160 de locuri sunt doritori care vin din localitățile limitrofe (cei care stau la casă în Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Livezeni, Corunca, etc.) dar care și-au păstrat domiciliul în oraș.

P.S. 2: Circulă pe grupurile de părinți și informația că unele locuri se dau pe pile și relații. Daca o fi adevărat este și mai greu să obții un loc pe bune.

P.S. 3: Vestea bună (cel puțin pentru următorii ani) vine de la Ministerul Dezvoltării, care anunță finanțarea a peste 100 de creșe la nivel național. Încă nu știm câte vor fi în județul Mureș. Efectul se va resimți în 3-5 ani după ce vor fi gata. Până atunci fiecare se descurcă cum poate.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE