Sensei Romulus Scridon. Fiecare medalie e un pas pe Calea Judo Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 868 Vizualizări

Sensei Romulus Scridon. Fiecare medalie e un pas pe Calea Judo

Povestea unei zile când un arbitru de judo l-a invitat să privească o competiție de judo,a devenit povestea lui. Era copil în vremea aceea, dar i-a plăcut ce a văzut și a ales. Acum e mare și, la rândul lui, descoperă celor interesați tainele acestui sport. Mulți copii își pot găsi motivația urmărindu-l. Ei pot învăța că, pentru a excela în sport, e nevoie de multă muncă și dăruire, o lecție pe care o pot învăța având un model așa cum este el, sensei Romulus Scridon, Club Bushi Shindo Târgu-Mureș.

Sensei Romulus Scridon, cum aţi ajuns să practicaţi judo? Cum au fost primele antrenamente…vă mai aduceți aminte?

Am pășit în sala de Judo la vârsta de 5 ani. Eram un copil slăbuț, timid dar plin de energie. Un coleg de al tatălui meu, arbitru de Judo m-a invitat să privesc  o competiție.  Mi-a plăcut ceea ce am văzut acolo și m-am încris și eu la antrenamente.  La început nu a fost ușor dar după căteva luni de muncă și prima competiție a început să vină plăcerea, apoi  să se transforme într-un mod de viață.

În săli nu erau condițiile de acum, dar eram între copii de vârsta mea, socializam, învățam reguli, totul devenea o poveste când pășeam pe tatami.

Cine v-a fost antrenor?

Am început să practic cu Sensei Csep Janos, apoi cu fratele dânsului Sensei Csep Dezso.

Care e procedeul dvs preferat?

Ipon seoi nage.

Prin ce se face diferit de alte discipline de arte marţiale?

Toate sporturile derivate din Arte Marțiale sunt frumoase, doar că fiecare are specificul său.  În afară de o bună pregătire fizică și mentală, dobândirea încrederii,  cei care practică Judo își însușesc principii precum: respect, loialitate, integritate.

Cum ați descrie judo-ul?

Judo este un sport din categoria artelor marțiale originar din Japonia, care se practică purtând un Judogi, cu alte cuvinte, kimono. Sportul se axează pe prinderea adversarului, obiectivul fiind de a-l face pe acesta să se prăbușească pe spate într-un cadru stabilit, pe tatami. Sportul trebuie să respecte regulile Judogi, denumite în mod obișnuit Kumi kata.

Copilul care practică judo își va dezvoltă, în primul rând, abilitățile motorii și flexibilitatea prin mișcările specifice sportului. Antrenamentele sunt sub formă de joacă.

Ce ritualuri impune acest sport?

În timpul primului antrenament, copilul va descoperi, de asemenea, ritualurile pe care antrenorul le va impune practicanților. Salutul la intrarea în Dojo, intrarea pe un tatami, covor pentru judo, se face doar descălțat, salutul profesorului la începutul lecției și salutarea partenerului său de antrenament înainte și după fiecare exercițiu în perechi. Aceste saluturi reprezintă simbolurile respectului pentru loc (Dojo și tatami), profesor și, de asemenea, mulțumirile partenerului său de antrenament care îi va fi adversar.

Când vorbim despre judo, evident ne gândim la Japonia. Practicarea judo-ului înseamnă o deschidere spre cultura țării Soarelui-Răsare. Într-adevăr, toate tehnicile sunt învățate cu numele lor japonez.

Ce trofee aveți în palmares?

Practic judo de foarte mulți ani, deci sunt foarte trofee multe, locale, naționale, internaționale. Cele mai importante pentru mine sunt însă  cele obținute de elevii mei din cadrul Clubului Bushi Shindo, Tărgu Mureș de-a lungul anilor. Indiferent de competiție fiecare medalie este în acel moment cea mai importantă pentru cel care o câștigă, deoarece ea înseamnă încă un pas pe Calea Judo.

Câtă muncă este în spatele unei medalii?

După câteva luni de practică constantă și asiduă, tânărul judoka va fi supus unui examen despre cunoștințele pe care le-a dobândit și va putea să-și schimbe centura albă cu o centură galbenă sau alb-galben dacă este încă tânăr. Acest moment important din viața unui judoka face posibilă aprecierea muncii depuse și înțelegerea faptului că își pot schimba centura dacă sunt perseverenți și participă activ la lecții.

Sunt multe ore de antrenament în spatele fiecărei medalii, dar e o muncă făcută cu plăcere de către cei dedicați. Ca în orice sport, renunțăm la ore petrecute pe telefon, la televizor, cu prietenii, intrăm în Dojo și facem antrenament.

De la ce vârstă poate veni un copil să practice acest sport?

După vârsta de 4 ani cei mici pot păși pe tatami. Este un sport și pentru fetițe și pentru băieți.

În prima fază e o joacă cu sens, apoi joaca devine tot mai serioasă pentru cei mai mărișori și pe măsură ce dobândesc tehnica de bază și încep să accepte și să aplice regulile și eticheta pe care Judo le impune, ne îndreptăm încet încet și către competiție.

Sportul este adaptat la toate dimensiunile corpului, toate vârstele și cu echipament accesibil ca preț. Antrenamentele sunt în general efectuate pe categorii de vârstă, iar exercițiile sunt adaptate greutății și înălțimii fiecăruia. Astfel, oricine poate participa, în plus, este o oportunitate de a ne face noi prieteni.

Toți tinerii judoka, încă de la o vârstă fragedă, experimentează acest mic sentiment de stres atunci când ajung pe tatami, în competiție, pentru a lupta împotriva unui judoka pe care, de obicei, nu-l cunosc. Copiii au șansa de a concura în prezența unui arbitru întotdeauna binevoitor în competițiile din cadrul clubului și de multe ori pleacă cu o medalie, fiind mândrii de munca lor.

Care vă sunt obiectivele în viitorul apropiat?

Ne-am dori să atragem cât mai mulți copilași către  domeniul nostru. Avem o sală frumoasă și foarte bine dotată, încercăm permanent să înbunătățim activitatea clubului nostru. Avem în plan începând cu luna septembrie mai multe grupe de inițiere, pe categorii de vărstă, facem și selecția celor mai mărișori către grupele de performanță și, de ce nu, cât mai multe medalii pentru cei merituoși la viitoare competiții.

Îi așteptăm pe toți cei interesați de Judo la sala noastră de antrenament din cadrul  Complexului de agrement week-end să privească, să încerce și să practice dacă simt că li se potrivește acest sport.

Pentru informații doritorii  ne pot contacta și telefonic la nr. 0749282570- Sensei Romulus Scridon.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE