Şi caii au legi Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Şi caii au legi

2922_cai.gif
Fie că sunt exemplare de rasă sau de origine necunoscută, cabalinele au şi ele legile lor pe care proprietarii trebuie să le respecte. Actul normativ adoptat de Parlament urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestei legi, creşterea cailor din România va fi monitorizată de Autoritatea Hipică Naţională, aflată în coordonarea Ministerului Agriculturii. Odată cu noua lege, a apărut şi "Cartea Crescătoriei Naţionale", un fel de buletin al animalului, în care se vor înregistra datele privind originea, urmaşii şi performanţele cabalinelor de rasă. La fel ca şi în cazul porcinelor şi al bovinelor, legea prevede ca şi cabalinele să posede paşapoarte care să ateste identitatea, sănătatea şi proprietarul animalului. Legea calului introduce drepturi şi obligaţii pentru deţinătorii de cabaline, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, private sau de stat. Pentru cei care nu vor respecta această nouă lege, au fost stabilite sancţiuni care pot ajunge până la 50 milioane ROL. Amenzile se vor aplica, în special, în cazul împerecherii între animale fără autorizaţie sau pentru neraportarea la termen a modificărilor intervenite în efectivele de cabaline, neînregistrarea mânjilor şi pentru înstrăinarea cailor fără documente legale.
În judeţul Mureş, Direcţia Silvică are în evidenţă un număr de 90 de cai de rasă, de care trebuie să se îngrijească în permanenţă. "Deocamdată, această lege este doar la nivel de proiect. Până nu voi avea legea în faţă nu pot să mă pronunţ", a specificat Cristian Chirteş, şeful Direcţiei Silvice Mureş. (S.S.)

Asigurare de agricultor
Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, şi în acest an, zece societăţi de profil vor încheia asigurări pentru culturile agricole şi animale. Lista societăţilor de asigurare şi asigurare-reasigurare include companiile Agras, Allianz – Ţiriac Asigurări, Ardaf, Asiban, Asirom, Astra, Carpatica Asig, Generali Asigurări, Omniasig şi Unita. Firmele enumerate pot încheia asigurări pentru culturi agricole, animale, păsări, familii de albine şi peşti. În 2004 valoarea acestor asigurări a depăşit 51 de milioane de lei RON. (S.S.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE