Părintele Necula: A fi curajos înseamnă a fi a lui Dumnezeu Life style
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 823 Vizualizări

Părintele Necula: A fi curajos înseamnă a fi a lui Dumnezeu

Profunzimea mesajului transmis pe scena TEDx Corinşa de către părintele Constantin Necula este greu de transcris în cuvinte. Preot ortodox si profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate. În luna mai, la Târgu-Mureş, Constantin Necula a vorbit despre cea mai înaltă formă de curaj.

„Curajul este raţiunea inimii”

„Hristos s-a înălțat! E singurul act de curaj care a schimbat lumea. Restul sunt poveștile noastre de curaj. Conform definiției opusul curajului nu e frica, ci trădarea, laşitatea. Frica e la fel de normală ca și curajul. Așa că sporiți-vă curajul nu împotriva frici, ci împotriva marilor predări la care asistăm. Apoi vreau să țineți minte un lucru care pe mine m-a impresionat foarte tare. În toate dicționarele dacă le veţi deschide veţi vedea că acest cuvânt vine din fraceză, noroc că latina e comună, curaj este scoorum ratio, adică raţiunea inimii. Curajul este raţiunea inimii.

„Dumnezeu ne-a dat inimă să fim curajoşi. De ce? Pentru că spune fiule, dă-mi inima ta. Adică fii curajos, atât de curajos, încât fă-te una cu mine, fă-te una cu lumea pe care ți-am dăruit-o, fii tu, nu fii ca toți ceilalți care vor să fie ca toți ceilalți ci fii tu. E un curaj care sigur că dăunează grav sănătății, uneori te și internează pe motivul ăsta sau te scot de pe Facebook.”

„Apoi există un curaj pe care n-aș putea să vi-l definesc și aș fi vrut să fiu extrem de atent astăzi când vi-l spun. Doar două persoane din lume au fost cu adevărat curajoase în lumea asta. D-zeu întrupat dl. Nostru Isus Hristos și o Fecioară, o Puștoaică, care a avut teribilul curaj de a-i spune lui Dumnezeu fie mie, după cuvântul tău. Restul suntem nişte oameni simpli, cu neputințele noastre, cu ratările noastre, cu bucuriile noastre.”

„Oamenii rău nu pot fi curajoşi”

„Cred personal că nu există decât un singur curaj, să porţi în palme semnul cuielor, să porţi în picioare semnul cuielor, să porţi în coastă semnul însuliţării. Așa că orice fel de altă rană decât aceasta de asemănare cu Dumnezeu e rana noastră. Proștii nu sunt curajoşi, îmi pare rău să o spun. Proștii fac războaie ca să-și arate ce pot și iese prost. Oamenii răi nu pot fi curajoși. Oamenii răi sunt malefici folosesc frica să-ți anuleze, de fapt, curajul. Lașitatea este opusul curajului.”

„Îmi pare bine că astăzi putem vorbi despre curaj. În rest, avem reclame la orice, avem reclame la cum să fim laşi, cum să trădăm mâncarea noastră, hainele noastre, cultura noastră. Nu e așa că ne place foarte mult să mimăm cultura altora și mai puțin cultura noastră. „

„A nu nega rădăcinile noastre e un semn de curaj. A dărui celor din jurul tău capacitatea de a-și cunoaște rădăcinile și să de a le lăsa să înflorească în propriile lor existențe e o chestiune de curaj. A avea curajul să rostești în cuvinte limpezi, sincere tulburarea ta sufletească, dar și ceea ce te leagă de ceilalți oameni înseamnă de fapt a avea curaj. E rana din mâna dreaptă, rana din mâna care se întinde către săraci. Rana curajului din mâna stângă este incapacitatea de a nu vedea rău.”

„Rana din piciorul drept este aceea în care refuzi să lovești pe cel căzut, când ceilalți lovesc în el şi tu refuzi să loveşti în el. Rana de piciorul stâng e cea care nu te lasă să urci pe munte, să urci pe Muntele Fericirilor, știind, nu-i așa, că sunt fericiți cei săraci cu duhul sau fericiți cei săraci. Ăștia nu pot fi îngâmfați niciodată.

Și mai este rana cealaltă, care e dură și rea, este rana din coastă, aceea a lipsei de curaj de a spune că-l iubești pe Dumnezeu într-o lume care-l ascunde pe Dumnezeu sub preş de parcă ar fi gunoiul nostru, îl calcă în picioare, îl zdrobeşte. E vinovat Dumnezeu pentru tot, pentru tot și toate. Oamenii, nuuu, umanitatea e blândă, bună, diversă, dar bună, nu neagă anatomia, nu neagă istoria, nu neagă geopolitica, nu neagă nimic.”

„Curajul de a zâmbi când ceilalți te înjură. Curajul de a rămâne sincer când ceilalți te-ar vrea mincinos. Curajul de a rosti ceea ce simte inima ta să rostească, în ciuda faptului că după aceea poţi fi acuzat. Curajul de a le spune copiilor la școală bă nu ești perfect da, e perfect cum ești. Nu te mai stresa. Dacă vrem să ne creștem copiii curajoși, trebuie să-i învățăm cu cea mai înaltă dintre performanțe, sfinţenia. Curajul discreţiei, să-i spunem lui Dumnezeu, ştii că te iubesc, dar nu fac din asta o trompetă.”

„Da, e important să înțelegem că a fi curajos înseamnă să fii de fapt a lui Dumnezeu să fii tot timpul de partea lui, nu înseamnă că tot timpul de partea lui înseamnă să stăm în genunchi și să o luăm pe coajă. Curajul de a le spune în față ce gândeşti celor care nu gândesc. Curajul de a sta lângă cel rănit. Curajul de a sta lângă cel umilit. Pentru că a fi curajos înseamnă, de fapt, avea ca alternativă unică împărăţia cerului și acolo sunt toți.”

A consemnat Sanda VIŢELAR

Citeşte şi:

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!