Strategii de economisire a resurselor energetice Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Strategii de economisire a resurselor energetice

Asociația Energia Inteligentă (AEI) este o organizație non-profit care întrunește laolaltă o seamă de specialiști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Obiectivul organizației urmărește creșterea transparenței în piața de energie, corectitudinea în materie de tarifare a gazelor și electricității și informarea publicului larg privind metodele de eficientizare a energiei.

Asociația a fost fondată de către Dumitru Chisăliță, care îndeplinește și funcția de președinte. Activitatea sa profesională este impresionantă, având o experiență de peste 10 ani în poziții de management în cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale, deținând numeroase atestate în acest domeniu.

Proiectul ”Eficiența energetică în viața oamenilor în perspectiva anilor 2050”, al cărui organizator este însăși Asociația amintită mai sus, în parteneriat cu Western Norway Research Institute, a fost gândit ca modalitate de răspândire a informațiilor privind energia regenerabilă și eficiența energetică, de educare și sensibilizare a publicului larg. Perimetrul de desfășurare al proiectului cuprinde zece orașe din România, alese ingenios din toate regiunile țării, astfel încât informația să fie distribuită uniform la nivel național. Cele zece orașe sunt: Mediaș, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Vaslui, Brașov.

Teme de mare interes

În Târgu Mureș, proiectul s-a desfășurat în perioada 10-11 octombrie, în intervalul orar 10.00 – 17.00, în incinta Hotelului Plaza. În cadrul evenimentului au participat un cumul de membrii ai asociației inclusiv președintele, care și-au pregătit speech-uri educative privind subiectul dezbătut, dar și prezentări interactive de tip Power-Point.

„Noi ca și asociație am creat acest program care își propune conștientizarea atât a  publicului larg, cât și a întreprinderilor mici și mijlocii, cu privire la eficiența energetică, energia regenerabilă, mobilitatea urbană și alegerea unei locuințe în scopul de a reduce facturile la energie”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Camelia Manoliu, membră a Asociației Energia Inteligentă.

Unul dintre cursurile care au fost sintetizate în cadrul acestui eveniment presupunea aducerea la cunoștința populației metode și strategii eficiente de selecție a unei locuințe care să fie rentabilă din punctul de vedere al consumului de energie și al cheltuielilor aferente.

„Tipul de locuință ideală, care generează cele mai mici costuri energetice, este casa pasivă. Când îți alegi o casă, trebuie să te uiți, în primul rând, la certificatul de eficiență energetică. Casa se alege în funcție de orientare, în funcție de arhitectură, de materialele folosite, de mărimea casei etc…”, a adăugat Camelia Manoliu.

Casa pasivă, în raport cu cea clasică, este acel tip de locuință care este amplasată în imediata apropiere a unei zone urbane, astfel încât să se reducă distanța dintre mediul de reședință și oraș. De asemenea, casa pasivă implică o bună poziționare și orientare, astfel încât să se profite din plin de resursele naturale gratuite, cum este, de pildă, încălzirea solară pasivă.

Inițiatorii proiectului și-au propus informarea unui număr de 200 de persoane, semnificând un număr de aproximativ 20-25 de participanți per oraș. Târgumureșenii s-au arătat interesați despre acest subiect, căci au participat într-un număr de 28 de persoane în prima zi a evenimentului.

Proiectul continuă și în alte orașe spre a propovădui importanța eficientizării energetice, astfel încât, până în anul 2050, oamenii vor opta pentru variantele mai rentabile, de economisire a resurselor energetice, ceea ce poate fi doar un beneficiu pentru buzunarele noastre. Una dintre variante, spun reprezentanții asociației, este chiar achiziționarea unei case inteligente. Deși prețul unei astfel de achiziții presupune un efort financiar îndestulător, cheltuielile pe termen lung vă vor face să nu regretați această investiție.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE