„Cortine de Cerneală”, omagiu adus profesoarei Angela Pușcaș Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

„Cortine de Cerneală”, omagiu adus profesoarei Angela Pușcaș

Colegiul „Petru Maior” din municipiul Reghin a găzduit marți, 27 noiembrie a treia  ediție a concursului județean „Cortine de Cerneală”, eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean în memoria  profesoarei de limba română, dr. Angela Pușcaș.  La momentul festiv au onorat cu prezența reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prof. Paula –Maria Dărăban, inspector școlar general și prof. dr. Maria Kozak, inspector școlar  de limba și literatura română.

„Acest proiect educațional are o semnificație aparte pentru mine, fiind inspirat din dorința de a păstra vie amintirea unui dăscăl și a unui om remarcabil, profesoara Angela Pușcaș, prietena mea, plecată prea devreme la stele, dar care cu siguranță ne veghează și ne protejează de acolo, de sus… Iar astăzi, mai mult ca oricând, se bucură că nu am uitat-o și, așa cum o știam, ne zâmbește cald… Cei care iubesc dincolo de această lume nu pot fi separați de ea. În sufletul meu rămân clipe frumoase și de bucurie, greu de exprimat în cuvinte, dar pe care am încercat să le redau într-un scurt film prezentat anterior. Prin valoarea sa profesională și umană, doamna prof. dr. Angela Pușcaș a contribuit esențial la prestigiul școlii noastre, fiind nu doar un cadru didactic remarcabil, ci și un OM și un PRIETEN de nădejde, care asculta, încuraja și aducea umor și ironie blândă pentru a descreți frunțile. Era iubită de elevi, era apreciată de colegi și mult prea devreme s-a așezat într-o stea. De aceea emoția acestei zile ne copleșește. Amintirea Angelei va străluci mereu în inimile noastre, reprezentând un om bun, cald, o prietenă loială, o colegă devotată, un profesor de excepție. Concursul de astăzi, aflat la a III-a ediție, îi este dedicat, ca semn că Angela Pușcaș nu a plecat niciodată de aici și va rămâne, și prin acest concurs, în memoria și în sufletul nostru, al tuturor celor care am cunoscut-o și am prețuit-o.  Felicit participanții la acest concurs, căci indiferent de premiul obținut, sunteți deosebiți, sensibili, talentați. Faptul că sunteți aici dovedește încrederea pe care v-o acordă dascălii voștri, care v-au pregătit și v-au îndrumat. Felicitări părinților pentru susținerea acordată în călătoria voastră spre excelență. Nu în ultimul rând, aduc calde mulțumiri și felicitări gazdelor noastre, organizatorilor și doamnei inspector școlar pentru limba și literatura română, Maria Kozak, cea care a avut ideea inițierii acestui concurs și, desigur, catedrei de limba română a CPM, care a transpus în faptă această idee. Fie ca și aceste „cortine de cerneală” să vă dovedească, dragi elevi, că sunteți iubitori ai frumosului artistic, ai frumosului din lume și din voi”, a spus prof. Paula –Maria Dărăban, inspector școlar general în cadrul  IșJ Mureș.

„Cortine de Cerneală” își propune să încurajeze expresia artistică în rândul tinerilor talentați din județ și totodată să omagieze memoria regretatei  doamne profesor Angela Pușcaș.

„ Această ceremonie nu este doar un act de onoare, ci și un tribut adus unei personalități care a lăsat o amprentă puternică în universul literar local. Angela Pușcaș a fost nu doar un professor dedicat, ci și un mentor și un model pentru mulți dintre noi. Prin contribuțiile sale literare și pasiunea pentru cuvânt, a cultivat nu doar frumusețea limbii, ci și dragostea pentru scris în inimile tuturor celor ce au avut privilegiul de a o cunoaște. Astăzi, prin acest concurs, continuăm să onorăm moștenirea ei, oferind un spațiu pentru aspirațiile literare ale celor din județul nostru. Premiile acordate în memoria Angelei Pușcaș nu sunt doar distincții, ci și simboluri ale perpetuării valorilor literare care au fost dragi inimii sale. Juriul, înțelegând adâncimea creativității și pasiunii sale, contribuie la evidențierea celor mai strălucitoare talente în acest cadru solemn”, a precizat prof. Georgeta Moldovan, coordonatorul evenimentului.

Proză, arte plastice și teatru

Concursul a fost structurat pe două secțiuni: proză și arte plastice iar cea de a doua secțiune a fost dedicată interpretării  scenice. În concurs s-au înscris 30 de școli din județul Mureș, respectiv 13 trupe de teatru, elevii fiind atent jurizați de prof. dr. Maria Kozak, inspector de limba și literatura română, președinte onorific, prof. Paula –Maria Dărăban, inspector școlar general, prof. Gheorghe Dărăban, directorul Colegiului „Petru Maior”, prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, prof. Aurelian, Mărginean director adjunct Colegiul „Petru Maior” și  prof. dr. Csupan Eduard, Colegiul „Petru Maior”, membrii.

„La secțiunea proză  și arte plastice au fost premiați 49 de elevi din clasele V-XII din tot județul Mureș. La secțiunea  de interpretare scenică 8 trupe de teatru au obținut premii și mențiuni. Ne exprimăm  dorința ca acest concurs să devină o tradiție anuală, menită să celebreze nu doar talentul artistic, ci și memoria unei figuri marcante din Reghin. Astfel, „Cortine de Cernelă ” reprezintă nu doar un eveniment literar, ci și o oportunitate de a păstra vie amintirea unei personalități de excepție”, a subliniat prof. Georgeta Moldovan.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE