Prof.dr. Leonard Azamfirei. ”Reforma de pregătire în Rezidențiat este fundamentală” Învățăământ
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 201 Vizualizări

Prof.dr. Leonard Azamfirei. ”Reforma de pregătire în Rezidențiat este fundamentală”

Centrul Cultural Dacia din municipiul Bistrița a găzduit în perioada 13-14 iulie, Conferința “Modele de bună practică în administrarea spitalelor – Rolul autorităților locale”, organizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș și cu sprijinul Biroului OMS România și al Societății Române de Microbiologie. Evenimentul a fost onorat de prezența Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În cadrul conferinței s-au discutat teme importante, precum controlul și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, atragerea și păstrarea resursei umane în domeniul sănătății, comunicarea între pacienți și profesioniștii din sănătate, alimentația pacienților spitalizați, bune practici în îngrijirea pacienților vârstnici și finanțarea spitalelor publice.

Potrivit transmisiunilor live de pe pagina Ministerului Sănătăţii, în cadrul dezbaterilor dedicate temei atragerii şi păstrării resursei umane în sănătate, Leonard Azamfirei a vorbit despre criza de personal din sistemul de sănătate, ce pare a nu se sfârși prea curând, asta pentru că opțiunile studenților la medicină care urmează să dea examenul la Rezidențiat sunt din ce în ce mai diferite.

„O discuție care apare este în ce măsură este o nevoie de o reformă a pregătirii în Rezidențiat, pentru că situația este paradoxală în acest moment. Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, prin lege, alocă un număr de locuri raportat la numărul de absolvenți, dar Ministerul Sănătății nu are niciun fel de pârghie în acest moment de câte locuri își asumă o Universitate în anul I.

Sigur, sunt locurile bugetate pe care le dă statul, dar peste asta Universitățile adaugă locurile cu taxă.

La sfârșitul celor 6 ani, povara care vine pe Ministerul Sănătății este una mai mult decât dublă față de cea care a fost  asumată inițial și intră într-o fractură de decizie care trebuie rezolvată.

Apoi, reforma de pregătire în Rezidențiat este una care mie mi se pare fundamentală, pentru că, de fapt, pornim din zona universitară.

Studenții care termină nu învață pentru a deveni doctori, ci învață pentru a-și lua Rezidențiatul, pregătirea în Rezidențiat se face într-un mod heterogen în funcție de devotamentul sau preocuparea pe care cineva o are sau nu o are, astfel încât chirurgii termină anul 5 și fac prima gastrectomie la Spitalul din Luduș”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, în cadrul dezbaterii  Modele de bună practică în administrarea spitalelor – Rolul autorităților locale.

Reforma de pregătire în Rezidențiat este un pas important în realizarea unor politici coerente pe termen lung cu privire la formarea, motivarea și gestionarea resurselor umane în sănătate.

Conferința s-a adresat managerilor, directorilor medicali și directorilor de îngrijiri din spitalele din România, care au avut oportunitatea să interacționeze cu experți recunoscuți în domeniu, să exploreze studii de caz și să împărtășească bunele practici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE