Se judecă contestațiile din dosarul Bărdești. Contestațiile au fost respinse, inculpații rămân în arest (UPDATE) Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 2826 Vizualizări

Se judecă contestațiile din dosarul Bărdești. Contestațiile au fost respinse, inculpații rămân în arest (UPDATE)

La ora 9, a început la Curtea de Apel Târgu Mureș judecarea contestațiilor din dosarul azilului din Bărdești depuse de inculpații Cosmin Păpuc, angajat al Penitenciarului Târgu Mureș, membru fondator al Asociației Re-Min, Jolan Pascu, angajată ca infirmieră a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant, secția ATI, și administrator al centrului rezidențial, și Flavius Teodor Pascu, angajat al IPJ Mureș, la Secția 2 Band. Față de cei trei inculpați, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș a dispus sâmbătă noaptea luarea măsurii arestării preventive pentru 30 zile.

Cererea pentru luarea măsurii arestării preventivă a fost depusă de Serviciul Teritorial Târgu Mureș al DIICOT, care instrumentează dosarul Bărdești.

Vă reamintim că cei trei au fost reținuți și apoi arestați preventiv pentru că ar fi constituit un grup infracțional organizat și ar fi traficat persoane.

„La data de 28 iulie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în anul 2020, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.

Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, ar fi fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.

La data de 27 iulie a.c., au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica”, ne-a comunicat sâmbătă, 28 iulie, Biroul de Presă al IPJ Mureș.

Menționăm că cele șapte persoane au fost descoperite într-un subsol insalubru, găzduite în condiții inhumane după ce echipa Centrului de Resurse Juridice a efectuat o vizită inopinată în centrul de îngrijire și asistență al Asociației Re-Min din Bărdești și a alertat poliția, salvarea și celelalte autorități.

UPDATE 13.27. Rămân în arest preventiv

După o oră de ședință cu ușile închise și mai multe ore de deliberare, completul de judecată de la Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca nefondate contestațiile formulate de către cei trei inculpați și a menținut încheierea Tribunalului Mureș.

„Azi, 2 august 2023, Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu-Mureş s-a pronunțat asupra contestațiilor declarate în dosarul nr. 3061/102/2023, cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Dosarul privind azilul din Bărdești”.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Târgu-Mureș la data de 1 august 2023 și repartizat aleatoriu, conform normelor legale și regulamentare.

Instanța de judecată învestită cu verificarea măsurilor preventive pentru toate cele trei persoane arestate preventiv în faza de urmărire penală, a strigat cauza la ora 900 iar dezbaterile au durat până la ora 1010.

Potrivit extrasului Încheierii penale nr.27/CU/DL/2 august 2023, în baza art. 4251 Cod procedură penală şi art. 204 Cod procedură penală, instanța a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpatul P.C.I. (cu datele personale), de inculpata P.J. (cu datele personale) şi de inculpatul  P.F.-T. (cu datele personale) împotriva încheierii penale nr. 31/DL din data de 30 iulie 2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş în dosar nr. 3061/102/2023 şi a menținut încheierea penală atacată.

Încheierea mai sus menționată este definitivă și a fost dată în cameră de consiliu”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Curții de Apel Târgu Mureș.

Tot ce s-a scris până acum pe acest subiect în link-urile de mai jos:

Un nou „azil al groazei”, de data aceasta în Mureș

Imagini ale CRJ din „azilul groazei”

Șapte persoane aflate într-un subsol, pe saltele puse pe dușumea, cu urme de pete de sânge, fecale

Care era starea oamenilor din centrul rezidențial

DIICOT a deschis un dosar legat de azilul de la Bărdești

DNA investighează săvârșirea de către funcționari publici a infracțiunii de abuz în serviciu

Directorul executiv al AJPIS, eliberat din funcție

Cine este Cosmin Păpuc, membru fondator al Asociației Re-Min

Trei persoane reținute în dosarul azilul din Bărdești

Inculpații din dosarul DIICOT, prezentați instanței la ora 17.30 (VIDEO)

Arest preventiv pentru inculpații din dosarul Bărdești (VIDEO)

Trei dintre inculpații din dosarul Bărdești au contestat măsura arestării preventive

Interviu cu conf. dr. Cristian Boeriu, șeful UPU Târgu Mureș, despre starea rezidenților

Sinteza pentru ediția print a Zi de Zi din 31 iulie 2023

Precizările DGASPC Mureș legate de rezidenți și de unul dintre membrii fondatori ai Asociației Re-Min

Sursă foto: arhiva Zi de Zi

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE