Unu la sută- buget de cetăţean Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Unu la sută- buget de cetăţean

Procentul de 1% pe care oricare dintre noi îl putem acorda unui ONG reprezintă într-adevăr o noutate. Într-o societate în care fundaţiile derulează cele mai multe proiecte pe baza unor programe internaţionale, noua prevedere a Codului Fiscal oferă o posibilitate reală organizaţiilor neguvernamentale de a-şi finanţa pro-iectele cu bani atraşi din interior. Reprezentanţii societăţii civile trebuie doar să ştie să profite de ea.
Încercările timide ale ONG-urilor din Sighişoara, spre exemplu, au rămas, din păcate, doar o ştire. Deşi au fost pionieri în a promova această facilitate pe care le-o conferă Codul Fiscal, notorietatea mai scăzută le-a redus din impactul pe care, teoretic, ar fi trebuit să îl aibă la cetăţeni. Şi la buzunarele acestora, oricât de interesant ar suna.
Exemplu de profesionalism european, SMURD a pus la punct un proiect real, bazându-se pe imaginea creată de-a lungul a peste 14 ani de activitate. Într-adevăr, cum spunea mai ieri prefectul Dobre, nu există mureşean care să nu fi auzit de SMURD, lucru demonstrat de fiecare campanie organizată în ultimii ani, dar şi de susţinerea pe care SMURD o are de la întreaga clasă politică. Conştiente de că a-ţi asocia imaginea cu SMURD este o abilă mişcare mediatică, autorităţile locale reuşesc să obţină fonduri pentru SMURD din piatră seacă.
În faţa eforturilor comune ale întregii societăţi pentru a sprijini medicina de urgenţă, nu poţi decât să feliciţi modul de promovare al SMURD.
Totuşi, actualul proiect SMURD nu se adresează politicienilor şi ministerelor, ci omului de rând. Mureşenilor care vor trebuie să aleagă între organizaţii care luptă pentru viaţă. Apoi vor trebui să piardă câteva ore pentru a-şi completa, în scris, opţiunea. Este momentul în care se va vedea dacă viaţa mai contează pentru societate şi dacă comoditatea nu ne îngroapă, încet-încet într-o nepăsare crasă.
Criticăm planurile bugetare şi modul în care se alocă fonduri pentru sănătate şi educaţie. Este şansa noastră de a opta pentru bugetul ONG-urilor. Doar să nu cădem în capcana ONG-urilor fantomă, create de companii, care îşi vor redirecţiona proprii bani în acelaşi buzunar. V-am dat idei? În calitatea de cetăţean obişnuit, aştept cu interes campaniile ONG-urilor mureşene.
Pentru un început ca la carte, felicitări, SMURD!
de Corina Albota

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE